Každoročně se jedná o jednu z neoblíbenějších výstav, které Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji pořádá. Tropičtí motýli, kteří se líhnou návštěvníkům doslova před jejich zraky, jsou „atrakcí“, která nemá obdoby. K vidění budou exotičtí jedinci, stejně tak i ti nejmenší, nebo také největší z říše motýlů.

Martináč Attacus Atlas totiž patří mezi největší druhy motýlů. Spolu s dalšími tisícovkami motýlů, kteří se líhnou návštěvníkům doslova před očima, je však ozdobou každoroční výstavy, jež se v botanické zahradě koná.

Tisíce motýlů

Stejně jako v předešlých letech, i letos do Troji zavítá na tisíce motýlů. V průběhu výstavy by se mělo vyklubat na svět zhruba 5 500 jedinců, kteří v kuklách do Prahy dorazili ze speciální motýlí farmy z Anglie. Jsou mezi nimi druhy, které na našich loukách jen tak nepotkáme.

Třeba filipínský otakárek Atrophaneura semperi. Nebo jeho „bráška“ Papilio rumanzovia, jenž je rovněž z Filipín. „Dalším takzvaně listovým motýlem je babočka Doleschallia bisaltide z jižní Asie. Ač je nápadná jasně oranžovou svrchní stranou křídel a černě zdobenými špičkami horních křídel, v okamžiku, kdy křídla složí, splyne s okolím a podobá se suchému listu,“ vysvětluje kurátorka výstavy Eva Smržová.

Výstava exotických motýlů v Botanické zahradě hl. m. v Troji potrvá do 21. května 2023.
Autor: Karel Kopáč

„Za zmínku stojí i jedovatá babočka Idea leuconoe, která má rozpětí až 14 cm, křídla jsou bílá s černými skvrnkami. Je to pomalý letec a spíš plachtí. Anglicky se nazývá velká stromová víla (Tree Nymph Butterfly). Nemůžu opomenout drobné asijské babočky Acraea violae a Athyma perius, které budou nejmenšími motýly naší letošní výstavy,“ dodala Smržová.

„Ani v letošní sezóně nepřipravíme návštěvníky o jednu z nejatraktivnějších akcí, za kterou každoročně přicházejí desetitisíce zájemců. Výstava motýlů láká rodiny s dětmi, školní kolektivy i dospělé,“ zve na výstavu ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. „Ve skleníku Fata Morgana bude k vidění nádherná přehlídka barev, návštěvníci tu ale najdou i řadu pozoruhodných informací ze života motýla a jeho vývoje.“

Ideální procházka

Výstavu zahájila také náměstkyně primátora hl. m. Prahy Jana Komrsková (Piráti). „Botanická zahrada v Troji patří k častým cílům procházek a výletů, a to nejen Pražanů, ale i zájemců z jiných regionů. Výstava motýlů je jednoznačně akcí, která se setkává s velkým zájmem. Velmi mě těší, že kromě toho, že je tato zelená oáza místem odpočinku, nabízí návštěvníkům i edukativní program a výstava motýlů je jedním z nich,“ uvedla.

Kde: Botanická zahrada hl. m. Prahy Trojská 800/196, 171 00 Praha-Troja.
Kdy: Do 21.května, od úterý do neděle vždy v čase 9 – 19 hodin.
Vstupné: Základní 180,- Kč, snížené 120,-.

Fotogalerie
65 fotografií