V jednom případě navrhují lesníci z bezpečnostních důvodů jinou trasu. „Úsek modré trasy od Sedmi dubů po Jelenec se po domluvě s Klubem českých turistů zruší z důvodu vysokého nebezpečí plošného rozpadu lesa zejména v té části trasy, která prochází národní přírodní rezervací Býčí skála. Namísto toho navrhujeme novou trasu – propojku od Sedmi dubů do Josefovského údolí, což může být pro turisty velmi atraktivní,“ vysvětlil Lumír Dobrovolný ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny.

U Soběšic kácení nebezpečných stromů trvalo až do konce března, Pěšinu Karla Morávka zpřístupnili 1.dubna. „Stezka je v celé délce sedmi kilometrů prořezaná a zbavená nebezpečných stromů, z části je i nově prokopaná,“ uvedl polesný Ivo Březina.

V Josefovském údolí kácení skončilo koncem ledna. „Celkem jsme pokáceli celkem 231 stromů, které byly ponechány v rezervaci k rozkladu. Náklady na rizikové kácení specializovanou firmou činily 330 tisíc korun, což vychází přibližně čtyřikrát dráž oproti běžnému kácení,“ nastínil Dobrovolný.

Odumírání stromů způsobila extrémní sucha v období mezi roky 2015 a 2019. Postiženy byly hlavně starší buky a jasany, které ale na daném území převažují. „V současné době žádná další omezení neplánujeme, ale vzhledem ke klimatické změně a pokračujícímu prosychání stromů další omezení jistě nastanou,“ doplnil Dobrovolný.

Vstup na vlastní nebezpečí

Na turistickou sezónu je vše připraveno k otevření. I tak si ale musí návštěvníci uvědomit, že do lesů vstupují na vlastní nebezpečí.

„Zvláště nedoporučujeme chodit do lesů při špatných povětrnostních podmínkách. A v případě údolní modré trasy Adamov – Býčí skála, která prochází rezervací, kde se z důvodů ochrany přírody stromy cíleně ponechávají na dožití k rozpadu, bude riziko pádu stromů či větví i nadále zvýšené,“ zdůraznil Dobrovolný.

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny je součástí Mendelovy univerzity v Brně, účelovým zařízením především její Lesnické a dřevařské fakulty. Lesní pozemky MENDELU mají rozlohu 10 205 hektarů a vytváří souvislý komplex bezprostředně navazující na severní okraj moravské metropole až k Blansku.

VIDEO: Prohlídka jeskynního komplexu Býčí skála v Moravském krasu

Video
Video se připravuje ...

Prohlídka jeskynního komplexu Býčí skála v Moravském krasu TV Blesk Zdeněk Matyáš