Městské včelaření je v posledních letech velmi populární. Stranou nezůstala ani Plzeň. Ve městě se pilnému hmyzu výborně daří. Má k dispozici kvetoucí stromy a keře v parcích kolem historického centra.

Užitečný hmyz má na magistrátních střechách výbornou péči. „O včelstva se stará Pavel Mach, který má s jejich chovem bohaté zkušenosti. Pečuje o ně i na jiných budovách, mimo jiné v Centru robotiky nebo na 21. základní škole,“ uvedla Monika Krausová z tiskového odboru.

Včely jsou na střechách pravidelně monitorovány kamerou v reálném čase. „Je uvedeno i grafické znázornění důležitých údajů po jednotlivých dnech. Na jejich základě mohou včelaři rychle reagovat na případné problémy či nedostatky v úlech,“ informoval ředitel Úřadu správních agend Petr Triner.

„Včely hrají v našem ekosystému jednu z nejdůležitějších rolí. Ne nadarmo se říká, že jsou synonymem života. Bohužel už se jedná o velmi ohrožený druh,“ dodal primátor Roman Zarzycký. Stočený med se využívá pro propagační účely města. Zájemci o život pilného hmyzu mohou on-line sledovat dění uvnitř i v okolí úlů zde.  

VIDEO: Včelař v akci.

Video
Video se připravuje ...

Včelař v akci. Daniel Vitouš

Fotogalerie
7 fotografií