Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Voňavé náhražky cigaret skončí i v Česku. Zákaz propašoval poslanec do jednání o vodě a kanalizaci

Autor: for - 
7. dubna 2023
05:00

Pára s vůní melounu, jahody, oříšku či třeba i lesního ovoce? Pro milovníky zahřívaného tabáku to brzy bude minulostí. Evropská směrnice totiž nařizuje, aby takové krabičky zmizely z pultu do konce října a aby se tato směrnice vložila do zákonů členských zemí do července. Češi už tuto transformací mají za sebou, a to poměrně podivným způsobem. Poslanci na přijetí směrnice kývli s protestem opozice během středečního projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Přílepek lidovce Karla Smetany přišel ve chvíli, kdy se diskutovalo v rámci novely o vodě a kanalizaci.

V celé EU musí do 23. října skončit prodej nahřívaného tabáku s příchutí. HEETs, NEO Sticks či třeba ID Stick s příchutí melounu, borůvky či podobných vůní pak zmizí i z českých obchodů. Paradoxní ale je, že přijetí této evropské směrnice se propašovalo do novely zákona o ochraně veřejného zdraví, během které se řešila především ochrana pitné vody a kanalizace. 

Ochucené cigarety už z pultů zmizely před několika lety, na zahřívaný tabák došlo loni. Směrnice Komise v přenesené pravomoci (EU) z 29. července vstoupila v platnost loni v listopadu a uvádí, že daný zákaz musí být vložen do zákona o potravinách a tabákových výrobcích do 23. července. Česká Sněmovna tak ještě měla čas na řádné projednávání.

Nicméně lidovecký poslanec Karel Smetana „propašoval“ pozměňovací návrh o přijetí této směrnice do sněmovního tisku 311, během kterého se řešila hlavně ochrana pitné vody. Pro představu, cílem právě projednávané normy bylo zajistit bezpečnost dodávek vody a byla zaměřena na kvalitu vody v kohoutku i kanalizaci. 

Poslanci tento pozměňovací návrh přijali na schůzi 5. dubna, a to i poté, co si sporného návrhu všimli opoziční poslanci. Ti během rozpravy uznávali, že je potřeba směrnici urychleně přijmout, poukazovali ale na to, že je projednáván špatně. Nakonec byli během hlasování proti přijetí tohoto návrhu, koalice jej ale podpořila. 

„Chtěla bych požádat o to, abychom tento pozměňovací návrh dnes neschválili a řádně se mu věnovali v legislativním procesu. (...) Neotvírejme takovouto Pandořinu skříňku, že budeme implementační dokumenty Evropské komise schvalovat pomocí pozměňovacích návrhů,“ uvedla k tomu místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) a za pravdu jí následně dalo několik jejích kolegů z ANO. „Není to šťastný proces. Souhlasím, že nahřívaný tabák je špatný, ale tento proces je taky špatně,“ konstatovala následně například lékařka a poslankyně Věra Adámková. Další vyjádření se dají najít i v prvních přepisech stenografů ze schůze. 

Další poslanci vyslovili obavy, zdali Česku za takové projednání nehrozí sankce. Blesk Zprávy oslovily s dotazem, proč byla směrnice přijata takovým způsobem, ministerstvo zdravotnictví a také KDU-ČSL, z jejíž strany návrh na stole poslanců přistál. Na odpovědi zatím čekáme. Celá novelizace nyní musí projít zbytkem legislativního procesu. 

Video  6 originálních tipů, jak se zbavit chuti na cigaretu.  - Videoredakce ženských webů
Video se připravuje ...

 

Petr Ambry ( 10. dubna 2023 11:45 )

Je smutný, že tam jen sedi, hlasuji ani neví o čem a berou královské platy. Komedianti

Radek Zemánek ( 9. dubna 2023 21:20 )

Ne není to v pořádku pane uživateli. Existuje tady zákon který zakazuje prodej tabákových výrobků osobám mladším 18 let. Ale aby mi někdo zakazoval kouřit něco s příchutí, vždit to je horší jak za komunistu proboha. Pořád jenom samé zákazy a příkazy ať se tím jdou vycpat. Je vidět že vyx jste jeden z těch co by lidem nejraději jen zakazovali a přikazovali. Já jsem dospělý člověk a na tomhle světě si budu žít svobodně a dělat si co chci. Dokud nemozejuji svobodu druhých tak si můžu dělat co chci to je svoboda. A bohužel tímhle co vymýšlí tak tu svobodu ničí sami politici. zasahují do tržního prostředí více než je zdrávo.

Petr Rejč ( 9. dubna 2023 14:58 )

Vše se symbolem EU, už vzbuzuje jen vztek, nenávist, zoufalství a doufaní v konec tohoto životničícího molocha. Jen bych se toho rád dožil.

Milan Novák ( 8. dubna 2023 23:13 )

Budeme všichni zdraví, ale s holou řití.

Milan Novák ( 8. dubna 2023 23:12 )

Každý další zákaz je cesta do pekel. Každému člověku se něco nelíbí. Zakážeme všechno? Příště to může být zrovna váš koníček, co bude zakázaný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa