Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rakušan u rušení 300 poboček pošty přiznal chybu. Na ministra se „chystá“ stovka starostů

Autor: ČTK, for - 
6. dubna 2023
12:03

Jednání se starostkami a starosty o rušení poboček České pošty v jejich obcích a městech chce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) stihnout ještě během dubna. Poslancům ze sněmovního bezpečnostního výboru dnes řekl, že tři čtvrtiny starostů už mají dohodnutý termín setkání s komunikačním týmem vedení České pošty. Pověřená ředitelka divize státní poštovní služby Martina Ivanová upřesnila, že termín už má k dnešnímu ránu dohodnuto 97 procent starostů, osloveni byli všichni dotčení a 40 schůzek už se uskutečnilo. Podle Rakušana se jednání o rušených pobočkách týká 113 starostů. Pošta chce od července kvůli úsporám zrušit v celé zemi 300 poboček. Vláda by o tom měla rozhodnout po Velikonocích.

Dnešní mimořádné jednání výboru vyvolala opozice, která se v minulých dnech a týdnech neúspěšně snažila prosadit debatu o poště na plénu Sněmovny. Na schůzkách vysvětlují zástupci pošty starostům své důvody pro rušení konkrétních poboček. Rakušan i Ivanová odmítli zveřejnění celkové analýzy České pošty pro rušení poboček se zdůvodněním, že obsahuje citlivá data, která by mohla využít konkurence. „Celkovou analýzu za Českou poštu dávat nebudeme, protože jsou tam citlivá obchodní data,“ řekla Ivanová.

„Rušení poboček je záchranná brzda,“ prohlásil Rakušan a tohoto kroku se zastával. Zdůraznil, že vláda bude rozhodovat o návrhu Českého telekomunikačního úřadu na snížení jejich počtu. Podotkl, že například ministerstvo financí jich chce zrušit ještě víc. O jednotlivých rušených pobočkách pak rozhoduje management ČP, podotkl. „Je tady návrh na zrušení 300 poboček. Vláda je připravena tomuto návrhu vyhovět, i když je nepopulární,“ řekl. Před novináři řekl, že chce, aby vláda projednala návrh po Velikonocích.

Rakušan: Se zveřejněním se mělo počkat

V červnu chce do Sněmovny předložit návrh, který by upravil model financování České pošty. Ministr argumentoval i tím, že 80 procent výnosů pošty vzniká mimo její pobočky, takže ztráta výnosů bude podle něj zanedbatelná.

Ministr si posteskl, že se seznam rušených poboček dostal v minulém týdnu do médií. Podle něj nebyl přesný. Proto se po nočním rozhodování rozhodlo, že pošta minulý pátek ráno seznam zveřejní. Rakušan řekl, že nešlo o správný postup; správný postup by podle něj měl být obrácený, mělo se podle něj počkat na to, až vláda rozhodne o zrušení 300 poboček. Komunikační tým už podle něj byl připravený.

Hospodaření České pošty v posledních 11 letech Hospodaření České pošty v posledních 11 letech | Česká pošta

Poslankyně a stínová ministryně vnitra ANO Jana Mračková Vildumeztová ministrovi například vytkla, že zrušení 300 poboček přinese úspory 700 milionů korun, ale poště přitom podle ní chybí 23 miliard. „Takže to Českou poštu stejně nezachrání,“ podotkla. Rakušan uvedl, že jde o každoroční úsporu, která podle něj není nevýznamná. Mračková Vildumetzová vyzvala Rakušana, aby rušení poboček zastavil a posunul změny nejméně o půl roku. „Vykomunikujte to s jednotlivými starosty a primátory,“ vyzvala ho. Rakušanovi řekla, že ji nepřesvědčil. Jednání se podle ní měla odehrávat už řadu měsíců. Pak by se například nestalo, že by se v Mariánských Lázních rušila bezbariérová pobočka, podotkla.

Ivanová uvedla, že pošta se rozhodla v tomto lázeňském městě zrušit menší pobočku. „V malé poště, byť bezbariérové, nejsme schopni to město obsloužit,“ podotkla.

Debata výboru trvala asi 3,5 hodiny. Výbor na návrh Mračkové Vildumetzové kromě jiného požádal plénum Sněmovny, aby vyzvalo Nejvyšší kontrolní úřad k bezodkladné kontrole České pošty. NKÚ kontroloval státní poštu naposledy v roce 2017. Zjistil tehdy některé nedostatky. Pošta například v letech 2015 a 2016 nakoupila nábytek pro své pobočky, ale tento nábytek ležel ještě v roce 2018 ve skladu. „Neexistuje také dlouhodobá koncepce rozvoje České pošty, kterou by resort měl mít vypracovanou a podle které by se měl podnik rozvíjet,“ konstatoval tehdy NKÚ.

Výbor také vyzval Rakušana, aby předložil analýzu, na jejímž základě pošta vybrala jednotlivé pobočky k uzavření. Rakušan by měl také předložit analýzu výhodnosti převodu dopravy v ČP na soukromé firmy. Má také předložit podmínky, za kterých mohou dotčená místa zachovat pobočky pošty v projektu Pošta Partner.

Ivanová byla ohledně poboček v projektu Pošta Partner zdrženlivá. Řekla, že pošta nebude zvyšovat počet obchodních míst v režimu Pošta Partner nad 2900 poboček, protože s nimi má náklady.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

LuCo ( 9. dubna 2023 20:10 )

Chceš-li něco dobře rozdrbat, pošli na to "vykulený voko" Rakušana a ten to stoprocentně provede!!

hejhej ( 9. dubna 2023 13:25 )

Mám pochybnosti, že má Rakušan mozek v pořádku. Omezení pošt ano, ale okamžitě zrušit takové velké množství pošt. On má kolem sebe spoustu poradců, náměstků, asistentů ( placených z peněz daňových poplatníků) a vymyslí takovou kravinu. Ti staří důchodci kolem sebe nemají tolik pomocníků a není pro ně jednoduché si zařídit int. bankovnictví, převést SIPO atd. mnozí nemají ani platební karty.
Této neschopné vládě důchodci vadí, ale kdyby jich nebylo, nebyli by ani oni.

denisz ( 8. dubna 2023 23:40 )

Česká pošta, s minusovou bilanci, byla vždy dojnou krávou pro různé politiky a známé. Vrcholu dosáhl ministr Rakušan, který působí pomateně a dělá chyby již delší dobu. Zaměstnal na Poště nové „zasloužilé“ straníky bez odbornosti, ani neskrývá fiktivní „zakázky“ na nepoužitelné blbosti pro zasloužilé známé atd. Je s podivem, že už se dávno nestáhl do ústraní, ale naopak uráží druhé a rád užívá tradiční „koaliční klišé“, že vše špatné je pozůstatek z doby Babišovy vlády. Je nechutné při zchudnutí společnosti, státním deficitů, že politici koalice stále tak lehce utrácejí ze státního. Šetřit se bude jen na zrušení 300 poštovních poboček a důchodech ?

pindal ( 8. dubna 2023 20:42 )

Není to jenom o poště,ale je to o všech výhodách které si lidé za léta vydobyli,pro sebe.Je to spíš poslední zbytek.Nebylo jich moc,ale tito si to nárokují.Mohou se stydět.Od této vlády se těžko dočkáme nějaké velkorysosti,jako třeba od Babiše,nemají na nic. budou akorát přepočítávat,co na ně zbylo.To by jsme dovedli všichni.Jsou to ubožáci v rozkvětu,podle mého názoru.Nejsou tady pro nás,jenom pro sebe.Nezlobím se na ně,oni za to nemohou,nic jiného neumějí ,ale zlobím se,že jsme jim to povolili.Jediné co mě uspokojuje,je to ,že Češi jsou velkorysí.

Jaryn19 ( 7. dubna 2023 18:49 )

Magyar Posta zhruba před měsícem rozeslala obcím do 1500 obyvatel dopis, aby převzaly provoz místních pošt, dozvěděl se 24.hu. Pohrozili také uzavřením pošty, pokud se tak nestane. Chápeme, že pošty v sídlech do 1500 obyvatel mohou být od 1. května uzavřeny a zaměstnanci dotčených malých pošt o tom zatím nevědí.

Na Orbána Rakušan nemá, ten se s tím vůbec nemaže

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa