Poprask na sociální síti způsobilo zjištění, že radní Prahy 1 pronajali pozemek patřící k základní škole náměstí Curieových pro potřeby stavební firmy, která provádí demolici sousedního objektu přilehlému jednou stranou ke školnímu hřišti. Demolice je součástí právě probíhající rekonstrukce hotelu InterContinental. Předpokládaný termín ukončení je na konci června.

Opozice se čílí

Zpráva o uzavřeném hřišti však dopálila opozičního zastupitele Pavla Čižinského (Praha 1 sobě). „Rada Prahy 1 hodlá narychlo schválit pronájem školního hřiště základní školy developerovi hotelu Intercontinental, který chce částečně demolovat a znovu postavit budovu vedle hřiště. Celé hřiště má být zabráno po dobu několika měsíců, část hřiště pak na celý rok a půl. Prý je to nezbytné pro bezpečnost dětí. Vedení Prahy 1 připravilo tento kontroverzní krok v naprostém utajení, věc neprojednala žádná komise ani školská rada.“ Podle něj navíc stavební povolení s využitím zmiňovaného pozemku vůbec nepočítá.

„A už vůbec nechápu, proč nemůže developer počkat s demoličními pracemi na letní prázdniny, kdy škola bude prázdná a hluk a prach nebudou děti a učitele obtěžovat. Praha 1 Sobě požaduje, aby tuto věc projednalo zastupitelstvo, které se má konat 18. dubna 2023,“ přisadil si. S návrhem ale přišel pozdě, radní pronájem pozemku v úterý odhlasovali.

Děti na staveništi?

A je se čemu divit? „Dnes jsme schválili pronájem uvedeného pozemku na 29 dní. Během nich bude vyhlášen a vyhodnocen záměr návazného pronájmu stejného pozemku. Je to zároveň dostatek času na finální dojednání kompenzací pro školu ze strany investora i detailní specifikaci následné výstavby a jejích dopadů na činnost školy. V komplikované situaci se tak snažíme pro školu a její děti získat maximum dobrého,“ vysvětlila starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Nájemné za pronájem pozemku hřiště bude za uvedených 29 dnů činit více než 250 tisíc korun. Investor také uhradí rozdíl mezi cenou opravy povrchu hřiště, kalkulovanou v roce 2022, a cenou, jež bude skutečně uhrazena v době realizace po ukončení pronájmu. Získané finance by městská část ráda použila pro rozvoj školy.

O možnost tělocviku nebo dalších sportů děti přijdou jen napůl. Využívat totiž budou nedaleké hřiště Na Františku. Ředitelka školy také reagovala na Čižinského slova, proč se demolice neposune na letní prázdniny. „Už třetí školní rok máme například omezené větrání, nemluvě o hluku, a tak budeme rádi, když stavba skončí v co nejkratší době, aby nám už nenarušila školní rok 2024/2025,“ zdůraznila ředitelka školy Tereza Martínková.

Do debaty na sociální síti se zapojil i Čižinského bratr a starosta sousední Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). „Pro mne je to jako starostu něco zcela nepředstavitelného. Kdyby byla Praha 1 Sobě v koalici, tohle by se určitě nestalo.“ zveřejnil také fotku s uřezanými prolézačkami se slovy. „Dětem pro jistotu odřezali i prolejzačky.“ Radnice přitom pouze zamezila tomu, aby se ochomýtaly v nebezpečném prostoru v blízkosti staveniště. Nemluvě o tom, že ani prolézačky nebyly nejmladšího data.

Proti nim se ostře ohradila sama starostka Terezie Radoměřská. „Vážený kolego, když už se pouštíš do kritiky souseda, pořádně se informuj, jinak je to jen pomluva. Prolejzačky, neboli herní prvky, byly odstraněny na pokyn ředitelky ZŠ, protože již technicky nevyhovovaly a mohly být dětem nebezpečné. Takže svým čtenářům předkládáš zavádějící, či spíše zcela lživé tvrzení! Hleď si své Prahy 7, prosím. Máš tam jistě svého dost.“ Její slova poté potvrdila i ředitelka školy. „Prolézačky byly odstraněny na mou žádost, protože byly ve špatném technickém stavu.“

Video
Video se připravuje ...

Zápisy do škol: Na co vše se připravit Videohub

Fotogalerie
9 fotografií