Zachování alespoň dvou poboček chce radnice kvůli rovnoměrnému rozložení možnosti využít poštovní služby. Pobočka v Olšanské by pokrývala poštovní služby pro západní oblast Prahy 3 a pošta na Jarově by zase sloužila pro východní oblasti. „Plán redukce poštovních poboček z šesti na jednu nelze postavit jenom na základě docházkové vzdálenosti, jak to udělala ČP. Praha 3 patří mezi oblasti s nejvyšší hustotou zalidnění v Praze a de facto v celé ČR. K tomu se připravuje velké rozvojové území Nákladového nádraží Žižkov, jež na trojku přivede další rezidenty. Žije zde také mnoho seniorů a cizinců, kteří služby pošty pravidelně využívají,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš (STAN).

Radnice si stěžují

S poštou jednala také Praha 9, která chce, aby jedna z fungujících poboček přešla do systému Pošta Partner, kdy by se podílela na jejím chodu. Cílem je předejít případnému zrušení pobočky v budoucnu. Proti rušení se postavili také ostatní radnice. Vadí jim nejen rušení poboček, ale také způsob komunikace, kdy se část starostů dozvěděla o plánech pošty z médií. Proti rušení už přijali usnesení radní Prahy 13 a ve čtvrtek o tom budou jednat radní Prahy 11. Se zástupci pošty mají už domluvenu schůzku, stejně jako například starostové Prahy 6 Jakub Stárek a Prahy 8 Ondřej Gros (oba ODS).

Ve Sněmovně se středu setkali také primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a ředitelem pošty Miroslavem Štěpánem. „Dohodli jsme se, že během následujících tří týdnů budou představitelé ČP intenzivně jednat se zástupci obcí, měst a jejich částí, jichž se plánované rušení poboček týká. Součástí bude důkladné vysvětlování záměrů pošty a jejich okamžitých i dlouhodobých dopadů na občany,“ uvedl Svoboda. Závěry a další postup pošty pak veřejnosti společně vysvětlí.

S poštou v uplynulých měsících jednalo vedení Prahy 1. Strany se domluvily, že pošta na Malé Straně zůstane a pouze se přesune z Josefské na Malostranské náměstí do bývalého infocentra, které patří radnici.

ČP chce od července kvůli úsporám zrušit v celé zemi 300 poboček. V Praze by to znamenalo konec 35 ze 106 pošt. „Vnímáme ekonomické a provozní motivy ČP, které ji vedou k redukci počtu poboček. Současně ale od samého začátku říkáme, že pro městskou část, kde žije více než 80 000 obyvatel, je jedna jediná pobočka se současným počtem 11 přepážek nedostatečná. Přistupujeme k celé věci aktivně s cílem zamezit hrozícímu ochromení poštovních služeb na trojce,“ uvedl starosta Michal Vronský (TOP 09).

Video
Video se připravuje ...

Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy? Pavlína Horáková

Fotogalerie
37 fotografií