O definitivním verdiktu rozhodl Nejvyšší správní soud v pondělí. „Rozhodl v náš prospěch, žalobu na inspekci tedy zamítl. Padesátitisícová pokuta je potvrzena všemi soudy,“ řekl v pondělí serveru iDNES.cz mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Majitel Salomon s pokutou souhlasí a už ji zaplatil. Nelíbí se mu, že neměl možnost odvolání, a podává stížnost k Ústavnímu soudu. 

Kontroverzní majitel zakázal vstup dětem do restaurace v roce 2018. Za to dostal Salomon pokutu ve výši 50 tisíc korun. Placení se bránil, pokutu uhradil až v roce 2019, když do restaurace přišli exekutoři. Majitel Stodoly se soudil s ČOI kvůli způsobu doručení pokuty. „Rozhodnutí o padesátitisícové pokutě zaslali jednatelce bývalé firmy, která provozovala restauraci, na trvalé bydliště, kde se nezdržuje,“ uvedl Salomon. O pokutě se dozvěděli až po 2 měsících od doručení. „Nechápu, proč to neposlali jako obvykle datovkou,“ dodal Salomon. 

Majitel Stodoly pomalu ale jistě ztrácí nervy. V případě, že mu „na stole“ přistanou další restrikce nebo se objeví jiné komplikace, podnik je připravený zavřít. Se starostkou Prahy 11 chce zahájit diskuzi o rovnosti podmínek v podnikání, dotacích a nastavení trhu na Hájích. Z legendárního podniku se nebojí udělat vietnamskou tržnici. „Ať lidi chodí na pivo, nevím kam, třeba ke starostce do garáže,“ uvedl.

Agenti provokatéři

Další pokutu dostal Salomon minulý rok, tentokrát se nejednalo o diskriminaci, ale o nalévání alkoholu mladistvým. Podle Salomona posílají úřady do restaurací tajné agenty, kterým ještě nebylo 18 let. Ti si objednají malé pivo, venku přitom stojí úředníci z ČOI a za nedovolené rozlévání alkoholických nápojů rozdávají pokuty. 

„Právní moci nabyla ještě další pokuta, jedná se o pokutu 30 000 korun z léta loňského roku, a to za prodej alkoholického nápoje osobě mladší 18 let,“ dodal Fröhlich.

Rodinná restaurace Stodola House funguje na Jižním Městě 27 let. Důvod, proč majitel rozhodl o zákazu vstupu dětem, je celkem logický a pragmatický – nejenže by jim v „pivnici“ neměl co nabídnout, ale kdyby se u něj napily alkoholu, platil by za ně drastické pokuty. „Hospoda je doupě neřesti, kde se kouří, chlastá, mluví sprostě. Děti tam z logiky věci nemají co dělat,“ hájil se už v roce 2018 David Salomon, syn Igora Salomona, tehdejší hospodský restaurace. „Osobně děti zbožňuji. Pokud by tu bylo 10 hospod, z nichž 9 by byly nepřístupné dětem, tak já bych byl ten první, kdo by otevřel tu jedenáctou speciálně pro děti,“ řekl v minulosti Blesku. 

Fotogalerie
12 fotografií