Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: „Nikdo mi nevěřil,“ o bolestech i radostech upřímně promlouvá Bára Basiková

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, Ivan D. Hladík - 
4. dubna 2023
05:00

Z obrazovky poprvé zpívala ve svých 12 letech. Na vrcholu české popmusic je takřka 40 let. Ví, jak se cítí „osiřelá košilela“, jaké je „mít rád bližního svého“, kdy přijde „soumrak Bohů“. Ve studiu Blesk.cz na radosti i strasti svých uplynulých 60 let otevřeně vzpomínala „souměrná“ Bára Basiková.

Nejen zpěvačka, ale také muzikálová herečka a spisovatelka Bára Basiková se narodila v Praze 17. února před 60 lety. Zpěvačkou chtěla být odjakživa, jako zjevení působila hned v 80. letech, kdy začala vystupovat se skupinou Martina Němce Precedens. V následujících letech vyzkoušela takřka všechny žánry a ve všech dokázala překvapit. „Jak by řekl básník: ‚Vším, čím jsem byl, byl jsem rád.‘ A já to takhle prostě mám celý život, že mě neustále baví něco nového hledat, zkoušet. Nikdy jsem se neohlížela na to, jak to bude fungovat,“ prozradila v dalším dílu Podcastu Blesku umělkyně, která se vyloupla na scénu v dobách velkých změn na přelomu 80. a 90. let. „Aniž bych si to uvědomovala, byla jsem součástí nových dějin v rockové a popové muzice, v tu dobu se hudba tady v Čechách výrazně měnila, přicházely nové styly...“

Ve studiu Blesk.cz na radosti i strasti svých uplynulých 60 let otevřeně vzpomínala „souměrná“ Bára Basiková. Ve studiu Blesk.cz na radosti i strasti svých uplynulých 60 let otevřeně vzpomínala „souměrná“ Bára Basiková. | Blesk – Jakub Poláček

Přicházely nabídky, nové projekty, úspěch, který trvá dodnes. Na začátku té cesty ale zasněné Báře nikdo nevěřil. „Nepřijali mě na konzervatoř, to byla velká rána, tam moje sebevědomí, vždycky dost chatrné, utrpělo a hodně jsem to oplakala,“ řekla. Neuspěla ani u svých nejbližších. „Byla jsem uzlíček komplexů. Vychovávaná přísně, včetně fyzických trestů, bez absolutní podpory v tom, co jsem dělala a co jsem dělat chtěla. Zpětně bych si přála, abych byla silnější, nevěřila všemu, co třeba moji rodiče říkali, že jsem k ničemu,“ přiznala se slzami v očích. Ani to ji však neporazilo, svého snu dosáhla. Dočkala se mnoha skvělých alb, písní a projektů, mezi nimiž stále září legendární muzikál Jesus Christ Superstar.

Totální hit a legenda! Muzikál Jesus Christ Superstar Andrewa Lloyda Webbera se v divadle Spirála na pražském Výstavišti hrál v letech 1994 až 1998. Bylo to vůbec první uvedení tohoto díla v Česku. Totální hit a legenda! Muzikál Jesus Christ Superstar Andrewa Lloyda Webbera se v divadle Spirála na pražském Výstavišti hrál v letech 1994 až 1998. Bylo to vůbec první uvedení tohoto díla v Česku. | Ar. Blesku a Báry Basikové

Jak vzpomíná na tuhle éru? „S láskou, pýchou, s dojetím. To, že jsem dostala nabídku na hlavní ženskou roli Marie Magdaleny, byla pro mě veliká pocta. S tím, že hlavní mužské role dostali Kamil Střihavka a Dan Bárta, celý projekt povýšili na maximální level. Tam se sešlo všechno naprosto perfektně. Od orchestrace, hudebního nastudování, po režii, choreografii, kostýmy a hlavně tu geniální scénu a geniální prostor divadla Spirála,“ řekla k dílu, jejž od 22. července 1994 do derniéry 18. července 1997 vidělo v 1288 reprízách přes 850 tisíc diváků. Od roku 2010 je pak dodnes (i s Bárou) k vidění v Hudebním divadle Karlín.

Autorskou tvář Báry Basikové pak lze poznat díky knize, která v době svého vzniku, když bylo mladičké rebelce 19 let, působila jako výbuch bomby! „Chtěla jsem být hodně šokující a kontroverzní, protože mě bavilo provokovat,“ říká Bára ke vzniku Rozhovorů s útěkem, jimiž okouzlila i Bohumila Hrabala. Normalizační nakladatelství Československý spisovatel si žádalo úpravy, jež odmítla. Kniha pak vyšla až roku 1990, prodalo se jí zhruba 250 tisíc výtisků. „A protože loni to bylo 40 let, co román vyšel, Albatros jej vydal k výročí v reedici.“ Vstoupit do zpěvaččiny mysli tak mohou i ti, kdo to v 90. letech nestihli.

Jaké projekty ji teď čekají, jaké už chce naopak opustit? Co hezkého zůstalo z Bářiných tří nevydařených manželství? Co považuje za nejdůležitější ve svém životě nebo k jakým hvězdám sama vzhlíží a řadu dalších střípků svého bohatého života odhaluje větami, které si můžete vyslechnout právě teď.

Video  Podcast: „Nikdo mi nevěřil,“ o bolestech i radostech upřímně promlouvá Bára Basiková... • VIDEO  - Blesk – I. D. Hladík, T. Chebotareva, J. Jedlička
Video se připravuje ...

Uživatel_296885 ( 4. dubna 2023 19:10 )

Zpívat umí, ale hodně lidí ji nemá rádo, protože čím víc sdělovala své názory do tisku, tím víc bylo zřejmé, že je hrozně hloupá.

Uživatel_973012 ( 4. dubna 2023 10:12 )

Nemám ji rád.

Zobrazit celou diskusi