Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pleskot prošel s Pavlem Pražský hrad: „Je v dezolátním stavu z hlediska koncepčního“

Autor: ČTK - 
31. března 2023
19:21

Areál Pražského hradu podle architekta Josefa Pleskota nepotřebuje významné stavební zásahy. Jako symbol je stavebně v podstatě hotový, podle tvůrce, s nímž plánuje prezident Petr Pavel spolupracovat, je třeba hradní areál otevřít, vyčistit a k tomu třeba doplnit pár neformálních spojů v podobě cest a zbourat ploty. Je to fungující hardware, jemuž je třeba začít hledat smysluplný software, řekl dnes Pleskot ČTK poté, co s Pavlem prošli velkou část Hradu.

O možné spolupráci s Pleskotem začal Pavel mluvit záhy po svém zvolení prezidentem. Pleskotovi se nabídka spolupráce líbila, nemluví ale o roli hradního architekta.

„Jestli tam nějaká moje role bude, bude spíše koncepční, poradní, tvořivá ve smyslu vymýšlení programu a možných souvislostí, což je vlastně pro mě teď k závěru života víc architektura než navrhnout zábradlí,“ uvedl sedmdesátiletý architekt.

Připomíná, že i role hradního architekta v postavě Jože Plečnika za prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka byla jiná než role Bořka Šípka za Václava Havla.

„A role architekta XY za Petra Pavla bude zase jiná. Demokracie nějakým způsobem prošla ohněm, zkouškou, je vyspělejší. Nechci říci, že je vyspělá, ale je v nějakém stadiu a to není to totožné s tím, co bylo za Masaryka nebo za Havla. Ne že by v oblasti architektury nebylo dnes na Hradě co dělat, ale i za Václava Havla se některé projekty soutěžily, sám jsem se jich účastnil. Není to tedy teď tak, že někdo, třeba Josef Pleskot, dostane doživotní léno na Pražském hradě,“ vysvětluje.

Areál Hradu se podle něj nenachází v dezolátním stavu z hlediska stavebního. „A rozhodně je v dezolátním stavu z hlediska koncepčního, funkční naplněnosti, je to hardware, který neslouží tak, jak by sloužit mohl. Na tom jsme se zcela sjednotili,“ řekl.

„Dohodli jsme se na tom, že Pražský hrad se musí stát otevřenou diskusní platformou pro všechny problémy, které ve společnosti jsou a které se třeba i v rámci zavedených demokracií teprve rodí. Ať už to jsou iniciativy kulturního charakteru, z oblasti vědeckých výzkumů, environmentálních potřeb, společenských věd či debaty o postavení žen ve společnosti,“ přiblížil společné záměry.

Připustil, že pět let jako funkční období prezidenta není příliš dlouhá doba na uskutečnění velkých plánů. „Ale pokud bychom byli přičinliví, snad by to stačilo na to, abychom ten software vymysleli,“ dodal. Je podle něj třeba vymyslet smysl hradního areálu tak, aby přesahoval svoje hranice a byl přitažlivý pro úplně každého v České republice i za hranicemi. „Shodli jsme se na tom, že Pražský hrad musí být nejen centrum Prahy, ale celé České republiky i celého středoevropského regionu,“ řekl Pleskot.

Málokomu podle architekta dochází, že pokud se mluví o otevírání Hradu, jde i o otevírání mentální. „Nejde o to jen otevřít některá zavřená dvířka, kterých tam je mimochodem ale také dost zavřených,“ upřesnil.

Z praktických úkolů je podle něj třeba turistům nabídnout návštěvnická centra. „Minimálně dvě, spíš tři by měla vzniknout, aby návštěvníci dostali servis, aby bylo postaráno o děti, o pití a stravu, aby dostali základní informace, aby se člověk třeba nemusel při cestě do Prahy bát, že si nemůže dovolit zaplatit si oběd. A do samotného centra by se měly promítat i aktivity regionů,“ připomněl.

Video  Architekt Pleskot o změnách na Hradě: Jak se otevře lidem? A zátarasy jako „absolutní šlápnutí vedle“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 1. dubna 2023 08:55 )

Každý návštěvník dostane u vchodu koloběžku, a vijó, Hrad to vydrží to už tu bylo v 90 letech, tak kupředu levá zpátky ni krok, jak to asi zvládne historie, co se bude psát v kronice, Myslel jsem , že budeme mít pana prezidenta, zatím nic moc nepředvádí, jen reklamu na koloběžky

maxpax ( 31. března 2023 20:52 )

Skvělý nápad. Otevřít Hrad pro další 3 až 4 prohlídkové trasy v délce cca 30 minut. Pod 480 kč za vstupenku bych ale nešel.
Zřídit na 1.nádvoří rychlé a levné občerstvení. Langoše, párek v rohlíku, sladká vata . Pro děti kolotoč , pro tatínky střelnice a lavičky pro pozezení u piva z plechovky. Pro maminky v celoročních legínách a trikem přes pupek pořádat před kaplí sv.Kříže módní přehlídky . Po starých zámeckých schodech by mohli odrostlejší hoši a děvčata jezdit na kolech, po Opyši na skejtu.
A každou hodinu by mohl prezident pokynout z okna své kanceláře rukou davům.
Když už jedu do Prahy chci si to užít a navíc tohle nikdo ve světě v historických prostorách nemá. Budem zase světoví.

Jirik-ta ( 31. března 2023 19:32 )

to bude chtít zainvestovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa