Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pavlovy cesty do problémových regionů: Jak může pomoci? Sociolog promluvil o jeho výhodě

Autor: vja, ČTK - 
3. dubna 2023
05:00

Jedním z témat, kterým se chce podle svých slov v budoucnu prezident Petr Pavel věnovat, je pomoc strukturálně postiženým regionům, jejichž problémy jsou dlouhodobě přehlíženy. Těsně před a po svém zvolení se do několika takových oblastí vydal, otázkou však zůstává, zda ze své pozice má potenciál obyvatelům těchto oblastí účinně pomoci či alespoň řádně zviditelnit jejich každodenní strasti, způsobené značnými nedostatky v oblasti sociální politiky, dopravní infrastruktury atp. Zda má Pavel šanci něco v tomto změnit, o tom pro Blesk promluvil sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík.

Prezident Petr Pavel nedávno dokončil své „kolečko“ po krajích, které jsou dlouhodobě označované jako „strukturálně postižené“. Ústecký, Karlovarský i Moravskoslezský kraj stihl navštívit ještě před svým zvolením.

Do Moravskoslezského kraje se pak vrátil na svém prvním oficiálním výjezdu do českých regionů po vstupu do prezidentské funkce. Pavel prý hodlá do regionů, které na tom nejsou z různých důvodů s životním standardem tamních obyvatel úplně nejlépe, jezdit častěji.

Při výpravě do Moravskoslezského kraje Pavel přiblížil, jak přesně hodlá opomenutým regionům s jejich nesnázemi pomoci. „Dává mi možnost (pozn. red.: cesta do Moravskoslezského kraje) zhodnotit, jaké problémy se opakovaly, kde byly odlišnosti. My si uděláme analýzu v týmu a zamyslíme se nad tím, kde jsou disproporce v tom, co řeší vláda, jak to vidí kraje a co by se s tím dalo dělat,“ nechal se slyšet prezident. Následně problémy zmíněných regionů prý probere s premiérem a jednotlivými ministry.

Video  Fialova vláda v Jeseníku  - ČTK
Video se připravuje ...

Trable s terminologií 

Blesk se na problematiku strukturálně postižených regionů a Pavlovy snahy o jejich pozvednutí dotázal sociologa a ředitele institutu STEM Martina Buchtíka. Sám výraz „strukturálně postižený region“ podle něj není vůbec jednoduché vysvětlit a sám o sobě není příliš vypovídající.

Je to jeden z mnoha výrazů, který se používá spíš jako administrativní ptydepe, nemá nějaké pevné zakotvení. Odkazuje na to, že jsou to části České republiky nebo i třeba Evropské unie, které mají různé typy problémů, které se kumulují,“ vysvětlil pro Blesk.

V České republice se tohoto výrazu často užívá ve spojitosti se silně průmyslovými regiony, Buchtík však upozorňuje, že tomu tak vždy nemusí být a jde o dosti zúžený úhel pohledu.

Já bych neřekl, že to jsou průmyslové regiony. Často jde o místa, která mají daleko do nějakého většího centra a s tím souvisí to, že tam je malá menší nabídka pracovních příležitostí. Vzdělaní mladí lidé se odtamtud stěhují pryč, což znamená, že dochází ke stárnutí a úbytku obyvatelstva. Ti lidé mají daleko i zdravotní péči například,“ přiblížil složitost definice zmíněných regionů. S výše uvedeným souvisí samozřejmě i ekonomické problémy regionů. „To se propisuje i do obecné a často oprávněné nedůvěry lidí, že jim stát nedokáže pomáhat,“ míní sociolog.

Pavel má volné pole působnosti

Prezident Petr Pavel, který proklamoval, že by se rád problémům „strukturálně postižených regionů“ věnoval, prý technicky vzato může dostat toto téma do popředí zájmu.

Myslím, že i jeho tým si to z velké části uvědomuje. My máme často v té politice nebo v těch proklamacích tendenci si myslet, že teď dva měsíce o něčem budeme hovořit a měsíc budeme něco dělat. A že problém, který se tady kumuluje po celou novodobou historii samostatné České republiky, se vyřeší. Tak to ale není. A jestli s tím někdo může něco dělat, tak je to určitě i prezident,“ je přesvědčený Buchtík.

U Pavla vidí výhodu v tom, že z pozice prezidenta není příliš závislým na každodenním politickém dění a nemá jasného soupeře.

Může si stanovit do značné míry agendu sám. Nemá oponenta, který nutně a priori bude říkat něco obráceného, v tom smyslu, že by vlastně ta diskuze byla jenom o konfliktu,“ sdělil Blesku. Zdůraznil zároveň symbolickou rovinu toho, že se osoba prezidenta bude věnovat situaci lidí v periferních lokalitách.

Stěžejní bude doprava

Podle symbolických kroků by naopak Buchtík nerad hodnotil současnou vládu. „Ty sluší spíš roli prezidenta, ale u vlády jsou důležitější opravdu ty konkrétní kroky, které dělají, a uvidíme, jak třeba teď naloží s těmi financemi, které poskytne Evropská unie na podporu právě těchto regionů a mikroregionů,“ myslí si sociolog. 

Česko totiž podle premiéra Petra Fialy projeví předběžný zájem o půjčku od Evropské komise (EK) v minimální výši 2,9 miliardy eur (zhruba 68 miliard korun) z evropského Nástroje pro oživení a odolnost. Předseda vlády o tom informoval koncem března po výjezdním zasedání vlády v Jeseníku.

Připomněl však, že zaměřit se bude potřeba i na oblasti, o kterých se v souvislosti se „strukturálně znevýhodněnými regiony“ tolik nemluví. „Vidíme, že jsou tady tzv. vnitřní periferie, což jsou třeba hranice krajů. Jde opravdu o místa, která jsou dlouhodobě pozapomenuta a jsou tu i další lokality, které mají nějakou tu míru strukturálního znevýhodnění, čili je potřeba umět zacílit tu podporu a podívat se na to komplexněji.

Stěžejní by pak měla být především snaha o zkvalitnění dopravní infrastruktury. Lepší dopravní spojení by totiž do nyní hůře dostupných oblastí mohlo přinést řadu nových pracovních pozic a kvalifikovaných lidí, kteří je budou moci obsadit.

„Když se podíváte, tak část těch mikroregionů, které mají dlouhodobě rozsáhlé problémy, je de facto 80 nebo 100 km vzdušnou čarou od Prahy. Dostatečnou dopravní infrastrukturou by se to časem mohlo zlepšit, ale je to otázka na generaci, ne na jedno volební období,“ uvedl pro Blesk sociolog Buchtík.

Video  Pavel po jednání s Vondrákem: Moravskoslezský kraj trápí odliv mladých  - ČTK
Video se připravuje ...

bersimalinecka ( 3. dubna 2023 17:56 )

Stanjura za krátkou dobu naflákal 166miliard mínus nejvíc v historii v rozpočtu co dělají ti jeho poradci??A teď co?Na Babiše to hodit nemůže toho vyšachovali a sami jsou v zádeli .Hlavně nová ministerstva a velkolepé plány splaskly jak bublina.Síkela nechal zrušit EET i když ho Babiš varoval.A Síkela nejvíc tepal do Babiše.A sami jsou najednou kde?A to budeme platit dluhy UA .My voliči Babiše jsme naštvaní kam to fialovci vedou ale dál se s námi vezou i voliči fialovců pětikolky.Dobře jim tak.Hlavně že je na spanilé jízdy až někam dálný východ.

bersimalinecka ( 3. dubna 2023 17:49 )

xii- nejvíc schizofrení jsi tady ty.

blue_Moon ( 3. dubna 2023 15:08 )

Je mi to už fuk tahle debata, z mé strany došlo k neporovnání osové vzdálenosti času.
" míň je někdy zbytečně víc ".

xiioma ( 3. dubna 2023 14:57 )

děkuji, že mě chceš odpovědět, ale chtěla jsem odpověď od JaNat a to jsem se slušně zeptala, ani jsem jí nešikanovala.

blue_Moon ( 3. dubna 2023 14:51 )

Jednoduše zněla moje odpověď na tvůj dotaz xiiomo : ..jak se ta totalita projevuje?
a pokud chceš se někoho zeptat tak se zeptej rovnou mě ,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa