Okresní soud původně L. obžaloby zprostil, zbylé obžalované potrestal peněžitými tresty. Rozsudek ale zrušil odvolací Krajský soud v Praze. Nové rozhodnutí vynesl prvostupňový soud na počátku března.

Úplatek a podvod

Obžaloba tvrdí, že L. svému známému T. sliboval, že mu za peníze poskytne ochranu v případě, kdy by byl trestně stíhán, nebo že do kauz přímo zasáhne. Celkem za to od T. podle spisu převzal 520 000 korun. Podle obžaloby ale L. muže uvedl v omyl a žádnou činnost pro něj nevykonával, proto je obžalován z podvodu.

Zbylá část obžaloby se kromě zmíněných mužů týká ještě Martina S. a Radomíra P. Podnikatel P. podle státního zástupce kontaktoval S. v souvislosti se svým stíháním z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. S. mu podle obžaloby slíbil, že zajistí intervenci, a kontaktoval Ladislava T., kterého znal z minulosti.

Žalobce tvrdí, že S. od bratra pana P. převzal třímilionový úplatek, který předal Ladislavu T. Ten pak Jindřich L. požádal, aby využil svých kontaktů a řízení ovlivnil. Podle Duchoně byli obžalovaní odsouzeni ve smyslu podané obžaloby s menšími skutkovými úpravami.

„Jenom půjčka”

Trojici mužů soud potrestal za podplacení úřední osoby. P. by měl podle rozhodnutí zaplatil dva miliony korun, S. pak zhruba 1,1 milionu korun. Expolicista L. tvrzení obžaloby odmítá. Jeho obhájce u soudu už v minulosti uvedl, že bývalý policista panu T. , který byl jeho informátorem, půjčil peníze, které mu muž v hotovosti splácel. Vinu svých klientů odmítli i ostatní obhájci. L. byl původně obviněn kvůli více skutkům, u většiny z nich však bylo stíhání zastaveno.

Fotogalerie
4 fotografie