Brandon Lee, syn ikony bojových umění Bruce Lee (†32), byl vycházející hvězdou, než mu život zkrátilo jedno z nejtragičtějších úmrtí v historii Hollywoodu. Natáčení legendárního fantasy filmu Vrána, vycházejícího z úspěšných komiksů, se už chýlilo ke konci, když herec natáčel scénu, kde byla jeho postava postřelena pouličními násilníky. Až poté, co režisér zakřičel „stop“, ukázalo se, že Brandon byl postřelen doopravdy.

Použity měly být samozřejmě slepé náboje, jenže patrně chybou či nepozorností rekvizitářů se do zbraně dostal ostrý projektil. Podle jiné teorie se ve zbrani vzpříčila slepá kulka a herce zasáhla patrona... Herec byl každopádně urgentně převezen do nemocnice v New Hanover Regional Medical Center ve Wilmingtonu v Severní Karolíně a lékaři šest hodin bojovali o jeho život. Jenže bohužel... marně. Zesnul pouhých 17 dní před svou plánovanou svatbou.

Herec Michael Massee (†64), jenž v inkriminovaný okamžik držel v ruce zbraň, která zabila jeho hereckého kolegu, se po události zhroutil. Odmítl se na film podívat a na rok pověsil herectví na hřebík. „Nemělo se to stát. Nemyslím, že se toho člověk může někdy zbavit,“ říkal tehdy představitel Funboye, šéfa gangu feťáků, kteří hlavnímu hrdinovi znásilní a zabijí snoubenku.

Scéna zachycující skutečné zastřelení mladého herce prý byla na místě zničena. Štáb nicméně řešil velký problém - do skončení natáčení zbývalo pouhých 8 dní a Brandon většinu svých scén natočit stihnul. Situaci nakonec vyřešili za pomoci dvojníka, herce Chada Stahelskiho (54), jenž byl povětšinou zachycen zdálky, z boku... a kde nešlo jinak, s digitálně upravenou tváří, takže diváci nic nepoznali. A Brandonova matka Linda Lee Cadwellová (78) a snoubenka s tím souhlasily.

Právě Brandonova snoubenka Eliza Huttonová (59) o tragédii, která ji postihla, nikdy veřejně nemluvila. Své mlčení však přerušila na podzim 2021, kdy herec Alec Baldwin (64) při natáčení westernu Rust nešťastnou náhodou zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou (†42). „Před 28 lety jsem byla ochromená šokem a žalem z tak nesmyslné ztráty lásky mého života, Brandona Leeho, nyní je moje srdce opět plné bolesti za manžela a syna Halyny Hutchinsové a všech, kterých se tato tragédie dotýká,“ uvedla.

„Naléhám na ty, kteří mají tu moc dosáhnout změny, aby zvážili alternativy k používání skutečných zbraní během natáčení,“ prosila Eliza a zároveň na svůj instagramový účet pověsila snímek z října 1992, na kterém je s Leem v Benátkách krátce poté, co se zasnoubili. „Neexistuje nic jako zbraň jako rekvizita,“ napsala důrazně do popisku dojemné fotky, na které si zkoušela svatební šaty... 

Fotogalerie
36 fotografií