Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rok od osvobození Buči: Ruské zlo padne a už se nezvedne, věří Zelenskyj. Slibuje tresty

Autor: ČTK, tsv - 
31. března 2023
13:57

Ukrajina porazí ruské zlo, řekl dnes v severoukrajinské Buči ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve městě si společně s delegacemi ze Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Moldavska připomíná rok od jeho osvobození od ruské okupační armády. Informovala o tom agentura AFP.

„Určitě vyhrajeme, ruské zlo padne, přímo tady na Ukrajině, a už se nezvedne,“ řekl Zelenskyj. Již dříve uvedl, že Kyjev „potrestá všechny viníky“ hrůz spáchaných v Buči.

Do města nedaleko ukrajinské metropole se dnes vypravili slovenský premiér Eduard Heger a jeho ministr obrany Jaroslav Naď, premiéři Slovinska a Chorvatska Robert Golob a Andrej Plenković a moldavská prezidentka Maia Sanduová. Společně se Zelenským se v Buči zúčastní summitu věnovanému ruské zodpovědnosti za zločiny spáchané na Ukrajině od začátku invaze, napsal list Ukrajinska pravda. Podrobnosti o setkání ani jedna ze stran nezveřejnila.

Ruské síly zahájily útok na Buču loni 27. února, jen několik dní po vpádu na Ukrajinu, v rámci ofenzivy na Kyjev. Ukrajinským silám se podařilo Buču osvobodit přesně před rokem s tím, jak se ruští vojáci po neúspěšné ofenzivě na metropoli ze severu stahovali.

Krátce po osvobození se začaly objevovat snímky, videa a svědectví obyvatel Buče o hrůzných činech spáchaných ruskou armádou. Moskva veškerá obvinění popírá a fotografie, videa či satelitní snímky dokazující ruské zločiny označila za podvrhy a provokace.

Agentura Reuters zveřejnila patnáctiminutový dokument zaznamenávající dopady ruské okupace na město. Ulice tvoří zničené domy, v obci jsou rozmístěné vraky aut a ani po roce od stažení ruských vojáků se nepodařilo odklidit veškeré zbylé trosky. Na video se můžete podívat zde:

Video  Ukrajinské město Buča  - Reuters/Anadolu Agency
Video se připravuje ...

16:14
25. 4. 2024

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
25. 4. 2024

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
25. 4. 2024

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Kompletní online

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa