Hlavní město již podruhé připravilo pro veřejnost akci Velikonoce na Mariánském náměstí. Stejně jako minulý rok se návštěvníci mohou těšit na stánky prodejců z řad neziskových organizací, bohatý doprovodný program a tradiční velikonoční výrobky. Trhy budou otevřené denně od 11:00 do 18:00, a to od 31. března do 16. dubna. Pátečního slavnostního zahájení se zúčastnilo několik členů vedení hlavního města v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou, magistrát hodlá akci opakovat i v dalších letech a učinit z ní tradici.

„Jsem rád, že velikonoční trhy se letos opět konají i na Mariánském náměstí. Je to krásný prostor obklopený honosnými budovami, kde na člověka dýchne historie. A právě o tradicích jsou i Velikonoce, což se odrazí i v náplni trhů – ať už jde o výzdobu, program či občerstvení – byť chybět nebudou ani současné motivy. Přítomnost stánků neziskových organizací a chráněných dílen navíc dává trhům i další, charitativní rozměr. Navíc kdo bude chtít, může si prohlédnout i přilehlé budovy včetně Nové radnice, která je sídlem pražského magistrátu,“ řekl k příležitosti zahájení primátor Bohuslav Svoboda.

Stánky v režii neziskových organizací i letos nabízí nejen velikonoční sortiment s příběhem. Kromě tradičních velikonočních ozdob a pomlázek jsou zde v nabídce také ručně vyráběná mýdla, nebo soli a šumivé rozpustné koule do koupele. Nechybí ale ani občerstvení v podobě koláčů, sýrů, utopenců nebo nakládané zeleniny. To vše doplní také bohatý doprovodný program, o který se postarají především dětské pěvecké a taneční sbory z pražských mateřských a základních škol.

Své výrobky na Mariánském náměstí nabízí také nezisková organizace s názvem Úsměv mámy, která podporuje ženy ke šťastnému mateřství. „Podporujeme maminky s poporodními úzkostmi, depresemi nebo jinými psychickými potížemi. Všechny naše výrobky vyrábí naše konzultantky a dobrovolnice, které s námi spolupracují. Prodáváme háčkované velryby, panenky, náramky ale také ručně malované obrázky od našich maminek, o které se staráme,“ vysvětluje Blesku konzultantka Hanka z organizace Úsměv mámy.

Suvernýry pro děti

Vedle primátora Svobody se slavnostního zahájení zúčastnil také radní Antonín Klecanda (STAN) a náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS). Ta si rovnou nakoupila plnou tašku suvenýrů, nicméně než je stačila odnést domů, velkou část z nich rozdala mezi vystupující děti.

Fotogalerie
11 fotografií