Policista Jan O. podle inspekce lustroval osoby od května 2020 do července 2021, a to celkem třicetkrát. Informace o lustrovaných lidech předával dál svým známým, ve 13 případech si uložil údaje o lustrovaných a jejich fotografie do mobilního telefonu.

„Na základě zjištěných skutečností policejní orgán GIBS zahájil trestní stíhání policisty a následně podal v prosinci 2022 návrh na jeho obžalobu, což státní zástupce akceptoval,“ uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. „Policejní orgán GIBS se tímto případem začal zabývat na základě vlastní operativní činnosti,“ dodala Nguyenová.

Padl rozsudek!

Deník Právo začátkem srpna uvedl, že podle jeho informací už padla obžaloba - muž dostal v červnu u Obvodního soudu pro Prahu 5 podmínku, zatím nepravomocně. „Nalézacím soudem byl 26. června uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání dvanácti měsíců, který byl podmíněně odložen na zkušební dobu 24 měsíců, trest zákazu činnosti ve výměře pěti let a trest propadnutí věci,“ uvedl pro deník mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Lustrace se podle rozsudku týkaly celkem 30 lidí. Jan O. lustroval v interních komunikačních systémech podle rozsudku celkem 14 lidí, do telefonu si uložil fotky a rodná čísla dalších celkem 13 osob, v dalších třech případech získal informace o lustrovaných osobách do své dispozice, aniž by to souviselo s plněním jeho služebních povinností. Muž, jenž koncem roku 2021 odešel do civilu, se odvolal, zřejmě totiž nechce přijít o výsluhy, na něž má nárok.