„V poslední době učitelé zaznamenali rapidní nárůst počtu trhlin, což vyústilo v čekání na posouzení statikem a omezení výuky,“ řekl starosta Prušánek Zbyněk Němeček (Piráti).

„Hodnocení statika nicméně potvrzuje, že k pohybům stále v nemalé míře dochází. Je naprosto nutné co nejdříve školu staticky zajistit,“ upřesnil starosta. „Provoz školy je podmínečně dovolen, trhliny se však musí denně sledovat a v případě výrazného zvětšení okamžitě stavebně zajistit," zdůraznil.

Dočasné řešení

První trhliny se v Prušánkách objevily loni v létě, snad vlivem suchých dnů a blízkosti vzrostlých stromů. Vesnice na Podluží, kterou jen těsně minulo předloňské tornádo, aktuálně chystá dočasnou stavbu provizorní školy z půjčených montovaných buněk, aby se dalo učit v bezpečí. „Tyto prostory budou vybavené, čisté, vytápěné i klimatizované,“ řekl starosta.

Obec zároveň shání peníze na přestavbu školy. Zapotřebí bude nejméně 70 milionů, ty však vesnice nemá. Nutností je co nejdříve zajistit statickou stabilizaci budovy školy, která je značně ohrožena.

Beton nepomohl

„Kolem roku 1999 probíhaly větší opravy, kdy došlo k dobetonování obvodových stěn. Nicméně to nepomohlo a škola se hýbala dál. Pohyby se projevovaly řadou menších trhlin, které se občas opravily, někdy zakryly a od roku 2017 sledovaly statikem,“ vzpomněl starosta.

Na statické zajištění školy nebyl ovšem předešlým vedením obce připraven ani projekt, bez kterého nelze žádat o dotace na opravy. Ve vsi teď horečně hledají možnosti, jak co nejrychleji zajistit statickou stabilizaci budovy a snížit tak dopady na výuku ve škole. Bez účasti kraje či rovnou vládní dotace to bude jen stěží možné.

VIDEO: Zápisy do škol: Na co vše se připravit.

Video
Video se připravuje ...

Zápisy do škol: Na co vše se připravit Videohub

Fotogalerie
7 fotografií