Osudného 16. ledna 2022 se Martin P. vydával za policistu. Zastavil Jana K., kterého po záminkou sepsání protokolu vylákal do Šlapanic, kde mu nastříkal do očí pepřový sprej. Spoutal ho a zalepil mu ústa páskou. Pomáhal mu přitom komplic Karel Č. (51).

Stačil varovat bratra

Janovi K. přitom zapomněli udělat otvor na dýchání. Dusil se. Když ho nakládali do auta, mysleli si, že je už mrtvý. Přejeli s ním do Vyškova, kde začali hledat dokumentaci k historickým tatrovkám v hodnotě přes čtyři miliony korun.

Video
Video se připravuje ...

Eskorta odvádí od Krajského soudu v Brně Karla Č. (50) a Martina P. (39). Chtěli se zmocnit cenných historických vozidel. Hynek Zdeněk

Jan K. se ale dokázal probrat a podařilo se mu uvolnit pouta a pásku z úst. Poté se mu podařilo varovat svého bratra Ferdinanda. Když to Martin P. zjistil, rozzuřil se. Vzal mačetu a bratry začal nemilosrdně masakrovat.

Otřesná zranění

„Sekal do nich doslova hlava nehlava. Oba měli hluboké sečné rány na hlavě a na rukou. Je v podstatě zázrakem, že nepřišli o oči, a že to vůbec přežili,“ zdůraznil soudce Dušan Beránek.

V soudní síni byl přítomen i jeden z bratrů. „Já bych je do vězení nezavíral vůbec. Udělal bych jim ale to stejné, co oni udělali nám. Usekli mi čtyři prsty a mačetu jsem měl zaseknutou hluboko v lebce. Sám dodnes nevím, jak jsem vlastně přežil,“ uvedl Jan K.

Otrlí recidivisté

Při vynášení rozsudku soudce neopomenul, že pachatelé byli recidivisté. Martin P. seděl už 12x, navíc mu podle soudce přitížilo, že neprojevil žádnou lítost a měl i další problémy se zákonem. „Lítost projevil pouze nad sebou. Vůbec ho třeba nezajímalo, co musel Jan K. prožívat, “ upozornil soudce. Karel Č. má za sebou dokonce 22 trestů, ve vězení strávil 22 let.

Martin P. vyfasoval 18 let ve věznici se zvýšenou ostrahou, Karel Č. si posedí 9,5 roku.  Jak státní zástupce, tak i odsouzení si ponechali lhůtu na případné odvolání. Verdikt proto není pravomocný.

Fotogalerie
4 fotografie