Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrat ruských sportovců? Vychoval je stát, bouří Lipavský. Jurečka: Je to „úlet“ MOV, Pavel je zklamaný

Aktualizováno -
29. března 2023
15:40
Autor: ČTK, swp - 
29. března 2023
14:26

Je potřeba si uvědomit, že ruští sportovci jsou vychováni ruským státem. Na Ukrajině zemřely stovky sportovců a trenérů, olympijské ideály byly pošlapány. Novinářům to dnes před zasedáním vlády v Jeseníku řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ke stanovisku Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který v úterý doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží.

MOV zatím nerozhodl, zda povolí účast sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách 2024 v Paříži a zimních olympijských hrách 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo. Návrat by se měl týkat jen jednotlivců, nikoli týmů. Vyloučeni by měli zůstat sportovci, kteří jsou příslušníky armády nebo domácích bezpečnostních složek.

„Musíme pokračovat v informování o záležitosti. Je potřeba si uvědomit, že ruští sportovci jsou vychováni ruským státem, celá řada z nich jsou součástí různých vojenských klubů, je to státem podporovaná záležitost,“ řekl Lipavský. „Zároveň na Ukrajině zemřely stovky sportovců, trenérů, je to obrovská lidská tragédie,“ dodal.

Rusko podle šéfa české diplomacie porušilo Chartu OSN i chartu mezinárodního olympijského hnutí. „Na to všechno se musíme dívat, vysvětlovat to a být trpěliví,“ uvedl. Připomněl existenci expertní skupiny, jejíž vznik inicioval Český olympijský výbor a která hledá právní argumenty pro neúčast Rusů a Bělorusů na OH 2024 v Paříži. Ministerstvo zahraničí ve skupině zastupuje Martin Smolek, vrchní ředitel sekce právní a konzulární.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má rozhodnutí za naprosto nepochopitelné a za „úlet“ ze strany MOV. Pokud olympijská myšlenka stojí na míru a férovém jednání pustit na olympijské hry sportovce, kteří jsou součástí propagandy obou režimů, by bylo výsměchem této myšlence, míní. Byl by rád, pokud by to jednotlivé národní olympijské výbory odsoudily.

Ani místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nepovažuje krok za správný. „Sport v těchto dvou zemích je silně vázán na vládní propagandu a propagandu politiky (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ uvedl.

Prezidenta Petra Pavla zklamalo doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) k návratu neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží. Některých ruských a běloruských sportovců je mu líto, ale je přesvědčen, že Rusko a Bělorusko sport používají jako nástroj své propagandy. Dodal, že Rusko by podle něj mělo být za to, co dělá, vystaveno mezinárodní izolaci do té doby, než se vrátí k respektu k základním normám mezinárodního práva. Pavel to řekl na novinářský dotaz na tiskové konferenci po návštěvě Moravskoslezského kraje.

„Pan (prezident MOV Thomas) Bach je dlouhodobě znám svými proruskými názory a mě to jeho doporučení vyloženě zklamalo,“ řekl Pavel. Je přesvědčen o tom, že v dnešní době Rusko a Bělorusko používají jednoznačně sport jako nástroj propagandy. „Ač je mi některých sportovců z Ruska, Bělorusku osobně líto, tak tím, že slouží jako nástroj režimů, které prokazatelně páchají zlo, tak bohužel budou vystaveni izolaci, a měli by být. Protože Rusko by za to, co dělá, mělo být vystaveno mezinárodní izolaci do té doby, než se vrátí k respektu k základním normám mezinárodního práva,“ doplnil.

MOV nadále trvá na sankcích pro ruský a běloruský stát a vládu. Doporučil, aby se v těchto zemí nekonaly žádné mezinárodní sportovní akce a aby žádní vládní představitelé nedostali akreditace nebo pozvání na mezinárodní soutěže.

Poláci se bouří, Lipavský neskrývá zklamání

Proti doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pustit Rusy a Bělorusy jako neutrální sportovce do soutěží se bouří Poláci. Zkusí vytvořit koalici států požadujících, aby výbor toto rozhodnutí zrušil, uvedl premiér Mateusz Morawiecki na dnešní tiskové konferenci.

Vybudujeme koalici států, které budou společně požadovat, aby MOV toto špatné a nesprávné rozhodnutí stáhl,“ prohlásil Morawiecki podle agentury Reuters.

Premiér již v úterý označil doporučení MOV za „skandál a zradu opravdového ducha sportu". „Uděláme, co je v naší moci, abychom sport uchránili před ruskými vlivy,“ napsal Morawiecki na twitteru.

Pod tímto příslibem se ale objevila i reakce, co si počít se zradou sportovního ducha, když polská tenistka Iga Šwiateková, aktuální světová jednička, bez problémů hraje se soupeřkami z Ruska a Běloruska, a to se děje od počátku války navzdory všem výzvám z Ukrajiny, a proč premiér na to nereaguje.

MOV v úterý doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží. Po jednání výkonné rady MOV jeho prezident Thomas Bach uvedl, že ve všech sportech by měly být respektovány jasně dané podmínky pro neutralitu.

Výbor ale zatím nerozhodl, zda povolí účast sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách 2024 v Paříži a zimních olympijských hrách 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo. Doporučení MOV vyvolalo kritiku jak z řad odpůrců ruské invaze na Ukrajinu, tak ze samého Ruska, které kritéria MOV pokládá za porušování lidských práv a diskriminaci.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnešní doporučení MOV zkritizoval. „Jsem zklamán z doporučení MOV. Nesmíme zavírat oči před realitou. Ruský sport je centrálně řízen z Kremlu. Ruský režim neví, co je to fair play; jeho sportovci na olympiádu nepatří. Otázkou se budeme dále zabývat, a to i v expertní skupině,“ uvedl na twitteru. Skupina odborníků, jejíž vznik inicioval Český olympijský výbor, hledá právní argumenty pro neúčast Rusů a Bělorusů na OH 2024 v Paříži.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Prostor X: Rozhovor s Janem Lipavským  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa