Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

„Jsi skvělý otec.“ Za dcerčin obrázek dostal Rus dva roky basy. Dítě mu poslalo dojemný dopis

Aktualizováno -
29. března 2023
21:58
Autor: ČTK - 
28. března 2023
16:06

Ruský soud uložil dvouletý trest vězení Rusovi Alexejovi Moskaljovovi, jehož dcera namalovala obrázek s protiválečnou tematikou. Moskaljov ale krátce před středečním vynesením rozsudku utekl z domácího vězení a v soudní síni tak nebyl přítomen, uvedla mluvčí soudu. Informovali o tom z místa novináři portálu Mediazona. Moskaljov je otec samoživitel a jeho 13letou dceru Mašu úřady umístily do dětského domova. Odsouzený Rus dostal od dcery z dětského domova dopis pro povzbuzení. Dívka mu v emotivním dopise vzkázala, že je skvělý otec, na kterého je hrdá, a vyzvala ho, aby se nevzdával. 

„Dnes byl ohlášen rozsudek, ale obžalovaný nebyl přítomen, protože dnes v noci utekl,“ sdělila mluvčí soudu. Přítomní v soudní síni na tuto informaci reagovali potleskem. Advokát odsouzeného Vladimir Biliněnko sdělil, že o útěku svého klienta se dozvěděl až společně s ostatními.

Předtím Moskaljovovi podporovatelé, kteří dorazili na vynesení rozsudku, upozornili, že soud projednal případ nezvykle rychle, a to za jediný den během pondělka. Moskaljov při pondělním zasedání soudu v závěrečné řeči prohlásil, že má negativní postoj ke „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině. Termínem „speciální vojenská operace“ ruské vedení označuje vojenskou invazi do sousedního státu, kterou Moskva zahájila loni v únoru s argumentem, že Ukrajinu je třeba „denacifikovat“ a odstranit nebezpečí, jež podle Kremlu představuje pro Rusko.

Moskaljovova dcera Maša namalovala na jaře během výtvarné výchovy obrázek, na němž je ukrajinská vlajka s nápisem „Sláva Ukrajině“ a ruská vlajka, na níž stojí „Ne válce, Putinovi“. Na obrázku je i žena, která drží za ruku holčičku a dlaní se snaží zastavit rakety letící ze směru Ruska. Poté, co vedení školy informovalo policii, byl Moskaljov obviněn z diskreditace ruské armády kvůli příspěvku na sociálních sítích. Tento měsíc byl zadržen a umístěn do domácího vězení a jeho dcera do dětského domova.

Dopis od Maši

Dopis zveřejnil mužův advokát, který uvedl, že s ním jeho klient navázal kontakt. Znění dopisu přineslo několik médií včetně portálu Meduza. „Věřím, že se všechno spraví a my dva budeme spolu. Doufám v to nejlepší a mám tě hrozně ráda,“ napsala Maša. Že má tatínka ráda, pak zopakovala na mnoha dalších místech dopisu.

„Prosím tě, hlavně se nevzdávej ... Ničím jsi se neprovinil, vždycky stojím při tobě a všechno, co děláš, je správné. Měj na paměti, že zvítězíme ... Love you, jsi hrdina, můj hrdina,“ vzkázala také otci Maša.

6:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruské síly v noci na dnešek opět zaútočily na Ukrajinu za pomoci dronů Šáhed íránské konstrukce, uvedla ukrajinská média s odvoláním na úřady a velitelství letectva.

V Oděse bezpilotní letouny poškodily 14 bytů a zranily sedm lidí, včetně dvou dětí, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady a velitelství jižního uskupení ukrajinských sil. Podrobnosti o následcích náletů na Kyjevskou a Čerkaskou oblast ještě nejsou známy.

22:02
22. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme, pokračovat budeme zase zítra ráno. Přejeme vám dobrou noc.

21:58
22. 4. 2024

Podle informací webu Politico americká vláda aktuálně sestavuje pro Ukrajince mimořádně velký balík materiálu včetně obrněných vozidel. Ministerstvo obrany jej chce mít připravený brzy po očekávaném podpisu projednávaného zákona.

Zobrazit celý online

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa