Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Brutal Assault 2023: Pevnost Josefov už po šestadvacáté zaplní fanoušci metalu z celé Evropy

Hudební festival (ilustrační foto)
Hudební festival (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: Jiřina Sivcová, urw - 
29. března 2023
10:00
  • 9. – 12. srpna 2023
  • Jaroměř, pevnost Josefov
  • Celofestivalová základní vstupenka – 4 350 Kč

Letní metalový open air festival zná snad každý fanoušek heavy metalu. Pro mnohé je to něco jako velký svátek metalu. Jedná se o akci, která je mezinárodně známá a uznávaná v celé Evropě. Pro více než 25 000 fanoušků z celého světa zahraje minimálně 130 kapel. Celkem se rozprostřou na 5 pódiích ve čtyřech dnech.  

Letošní 26. ročník se koná opět ve vojenské pevnosti Josefov blízko Jaroměře. Toto unikátní a tajemné prostředí přesně odpovídá atmosféře, kterou festival potřebuje. Celý areál má výbornou akustiku a je velmi rozsáhlý. Není problém uspořádat zde letní akci i v případě, kdy by mělo celý víkend propršet. Vnitřní prostory poskytnou dostatek míst pro všechny návštěvníky. 

Temnou atmosféru festivalu podbarví všude přítomná černá barva, planoucí ohně, pod kůži se vrývající koncerty a samotní metaloví fanoušci. Pořadatelé si připravili velkou chill-out zónu, umělecké galerie, horor kino, gastro koutky, možnost prohlídek podzemních katakomb a mnoho dalších aktivit a stánků. 

Line-up a program festivalu Brutal Assault 2023

Program letošního festivalu bude opravdu našlapaný. Mezi účinkujícími jsou některé stálice, ale těšit se můžete také na kapely, které zde ještě nikdy nevystupovaly. 

85% oslovených metalových hvězd už potvrdilo svoji účast. Jedná se např. o Anthrax, Archspire, Be'lakor, Beartooth, Benediction, Biohazard, Borknagar, Concrete Winds, Crowbar, Deicide, Dismember, Dying Fetus, Fit For An Autopsy, Gatecreeper, Hypocrisy, I Am Morbid, In Flames, Marduk, Misþyrming, Napalm Death, Nile, Nordjevel, Omnium Gatherum, Sacramentum, Sepultura, Signs Of The Swarm, Solothus, Spectral Wound, Suicidal Angels, Terror, Trivium, Within Destruction, Wolfheart.

Doprava na festival Brutal Assault 2023

Vlastním autem

Jestliže na festival vyrazíte autem, můžete si předem zakoupit parkovací místo na hlídaném festivalovém parkingu. Možné je také parkování přímo ve městě. Tady ale nečekejte žádné výjimečné dopravní omezení či speciálně vytvořená parkovací místa. Je potřeba dodržovat všechny značky a pravidla silničního provozu. 

Z Prahy vám bude cesta trvat asi 1,5 hodiny. Pojedete po dálnici D11 až k Semonicím, kde sjedete na silnici číslo 33. Dále bude cesta na festival přehledně značená.

Pokud pojedete z Českých Budějovic, můžete jet směrem na Prahu po dálnici D3 a u Senohrabů sjet na dálnici D1. Městským okruhem se napojíte na dálnici D11 a dále už pokračujete dle instrukcí výše. Celá cesta vám bude trvat kolem 3 hodin. Jestliže se chcete vyhnout Praze, sjedete z D3 u Plané nad Lužnicí nebo u Bystřice. Pokračujete po obou cestách k obci Nechyba a zde dále stejnou trasou po silnici číslo 125 přes Kolín. Na Exitu 50 se napojíte na dálnici D11. Tyto dvě trasy vám budou také trvat tři hodiny. 

Liberečtí metaloví fanoušci stráví na cestě 1,5 hodiny. Nejrychlejší je cesta po silnici číslo 35, za Jinolicemi odbočíte na silnici číslo 2867. Pojedete přes Železnice, Choteč, Tetín, Milotín, Vilantice a Velichovky až do Josefova. 

2,5 hodiny vám bude trvat cesta z Brna. Nejjednodušší je vyrazit po dálnici D1 směr Praha. Na Exitu 141 směr Žďár nad Sázavou sjedete na silnici číslo 354, u Ostrova nad Oslavou najedete na silnici číslo 37. Dále se u Opatovic nad Labem napojíte na silnici číslo 35 a u Libišan na dálnici D11. 

Autobusem

Kdo pojedete za metalem do Josefova z Prahy, může využít dva přímé spoje denně - v osm hodin ráno a před pátou hodinou odpoledne, cesta trvá 1,5. U dalších spojů musíte minimálně jednou přesednout (Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Libřice nebo Králova Lhota) a celkem strávíte v autobuse 2 – 4 hodiny. 

Z Českých Budějovic je nutné nejdříve dorazit do Prahy. Tento spoj jezdí každé 2 – 3 hodiny. Dále už nasednete na jakýkoliv autobus, jak je uvedeno výše. Celkově vám ale cesta zabere minimálně 6 hodin a musíte několikrát přesednout. 

Autobusy z Liberce jezdí velmi nepravidelně. Po cestě několikrát přesedáte, většinou v Jičíně a Hradci Králové. V autobusu strávíte 3 – 3,5 hodiny. 

Zhruba každé dvě hodiny jezdí autobus z Brna. Ve většině případů pojedete do Hradce Králové a tady přesednete na jiný spoj. Cesta trvá 3,5 – 4 hodiny. 

Vlakem

Praha je od Jaroměře vzdálená zhruba 130 km. Přímého vlakového spojení můžete využít 6x denně a cesta vám zabere zhruba 2 hodiny. Dalšími variantami je spojení, kde přestoupíte v Pardubicích nebo v Hradci Králové. Tato varianta je dlouhá také 2 hodiny. 

Na přímé spojení z Českých Budějovic bohužel nenarazíte. Téměř vždy musíte dojet do Prahy a odtud dále tak, jak je vysvětleno výše. Připravte se, že na cestě budete 4,5 – 5 hodin. 

Libereckým metalovým fanouškům stačí pouze 2 hodiny na to, aby se dostali do Jaroměře. V Liberci nasednou na přímý vlak, který jezdí několikrát denně, a o nic víc se starat nemusí. 

Z Brna jezdí každé dvě hodiny vlak, který vás zaveze do Pardubic. Tady po pár minutách nastoupíte na jiný vlakový spoj a celkem za 3 hodiny jste v Jaroměři. Můžete vybírat i z jiných spojení. V tomto případě ale počítejte s více přestupy a cestou dlouhou až 4 hodiny. 

Ubytování na festivalu Brutal Assault 2023 

Přímo na webových stránkách festivalu je vytipováno několik druhů ubytování. Najdete zde nejlevnější stanovou variantu, hostely ale také několika hvězdičkové hotely. Nabízené ubytování může být od festivalového areálu vzdálené i 15 km a více. Součástí všech cen je proto také pravidelná kyvadlová doprava na festival. Své ubytování z této nabídky si ale vyberte co nejrychleji – volné kapacity se rychle zaplňují. 

V případě, že si nevyberete ubytování na webu festivalu, budete se muset poohlédnout po ubytování jinde. V okolních obcích najdete ubytování na 3 noci za cenu kolem 6 000 – 15 000 Kč za dvě osoby. Ve vzdálenosti do 20 km leží např. Česká Skalice, Hořičky, Bílá Třemešná, Dobruška, Nové Město nad Metují nebo Hradec Králové.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi