Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exšéf České pošty pro Blesk: Pošta má jedinou šanci na přežití! Jakou?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. března 2023
16:37
Autor: Markéta Volfová, pah - 
28. března 2023
14:15

 Až 300 zrušených poštovních poboček. Pokud to schválí vláda, Česká pošta bude snižovat počet provozoven pro poskytování základních služeb. Navrhuje to Český telekomunikační úřad. Poboček by v Česku mohlo ubývat už od července. V úterním Epicentru o této problematice hovořil bývalý ředitel České pošty Roman Knap, který také vysvětlil, v čem podle něj spočívá jediná šance na přežití této tradiční české instituce.

„Přišla nová konkurence, trh se mění a poptávka po klasických tradičních poštovních službách klesá,“ vysvětloval bývalý šéf České pošty, proč se musí tato instituce přizpůsobit. „Jedinou šanci na přežití v tom novém světě pro Českou poštu, je stát se opravdu logistickou firmou,“ míní Knap.

„Ekonomické parametry toho, jakým způsobem je veřejná služba financována, jsou jasně dány.  A tím, že v tomto roce vešel v platnost zákon o elektronické komunikaci a jeho součástí, bylo zřízeno 2 miliony datových schránek pro podnikatele, tak se tím obrovským způsobem propadly nebo propadnou,“ popisoval proces, který podle jeho názoru do jejich rozpočtů teprve nabíhá. „Propadnou právě ty výnosy, ze kterých je veřejná služba financovaná, to znamená, rok 2023 je ten přelomový rok, kdy Česká pošta už tak, jak je nastaven ten stávající model, neufinancuje provoz pobočkové sítě,“ vysvětlil nutnost rušení některých jejich poboček.

Kdy se vláda k tomuto kroku dostane, zatím není jisté. Tento týden to nebude, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který návrh nařízení vytvořil, ještě nedokončil vypořádání připomínek z meziresortního řízení. 

O tisíc méně poboček?

Česká republika má 3. nejvyšší hustotu poštovních poboček v Evropě. Podle evropské směrnice o dostupnosti poštovních služeb by jich u nás přitom stačilo o tisíc méně, tedy  2000. „Česká pošta sleduje trendy v okolních zemích, ty trendy jsou jednoznačné,“ poukázal na relalitu to, že i ostatní evropské země tradiční poštovní pobočky omezují. „Nahrazují se ale služby jinými moderními místy, například výdejními boxy nebo externími partnery, které vydávají balíky a popřípadě třeba i dopisy,“ dodal s tím, že Česká pošta bude muset projít transformací, aby i nadále mohla vyhovět rostoucím potřebám trhu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa