Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Německo paralyzovala stávka za vyšší platy, dotýká se i Česka. Nejezdí vlaky, zrušené jsou stovky letů

Aktualizováno -
27. března 2023
17:41
Autor: ČTK, swp - 
27. března 2023
12:20

Vlaková, autobusová a letecká doprava po celém Německu se dnes kvůli čtyřiadvacetihodinové stávce za vyšší mzdy prakticky zastavila. Miliony lidí tak měli na začátku týdne problém, jak se dostat do práce. Stávka svolaná odborovým svazem Verdi a odborovým svazem pracovníků na železnici a v dopravě EVG je podle médií největší stávkou v Německu za poslední desetiletí a další z řady protestních akcí, které zasáhly přední evropské ekonomiky. I díky práci z domova ale nenastal na německých ulicích chaos. Stávka se dotýká i cestujících v České republice.

Vlaky Českých drah (ČD) pro mezinárodní dálkovou dopravu stojí v Děčíně. Regionální spoje pak jezdí až do Dolního Žlebu, což je poslední zastávka před německými hranicemi. Podle tiskového oddělení ČD se na české straně hranic nepotýkají s komplikacemi. „Jelikož jsme o stávce informovali dlouho dopředu, stejně tak německá strana, nejsou komplikace například s hromaděním lidí v Děčíně,“ uvedly ČD.

Mluvčí pražského letiště Klára Divíšková dnes ČTK potvrdila dřívější informace o zrušení 25 letů na Letišti Václava Havla v Praze v době stávky. Problémy na letišti podle ní nejsou. „Samozřejmě stále platí doporučení, aby si cestující hlídali na webových stránkách, ideálně toho dopravce, informace o svém letu,“ dodala.

Stávka zasáhla téměř všechna letiště, lety přerušila i dvě největší německá letiště, a to v Mnichově a ve Frankfurtu nad Mohanem. Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) zrušila dálkovou železniční dopravu a velkou část regionálních a příměstských železničních spojů.

Stávka se však dotýká i vodních cest a přístavů a dálniční společnosti, zavřené kvůli chybějící obsluze mohou být i silniční a dálniční tunely. V sedmi spolkových zemích stávkují i zaměstnanci veřejné dopravy. Za protesty jsou hlavně dopady vysoké inflace, zejména vyšších cen potravin a energií, které snižují životní úroveň obyvatel, uvedla agentura Reuters.

Podle asociace letišť ADV se stávka v letectví dotkne 380 000 cestujících. Z velkých letišť se nestávkuje pouze na letišti v hlavním městě Berlíně, protože se však stávkuje na téměř všech ostatních letištích, byly zrušeny téměř všechny vnitrostátní lety.

Společnost TomTom, která se zabývá vyhodnocováním dat, ale zjistila nárůst průměrné doby cestování o více než deset procent pouze ve čtyřech z 27 zkoumaných měst a regionů. „Někdy docházelo k dlouhým dopravním zácpám a velkým ztrátám času všude tam, kde byla stávka doprovázena špatným počasím,“ řekl analytik Ralf-Peter Schäfer z TomTom. Výrazně sice ubyli zákazníci obchodům v centrech velkých měst, ale v ulicích díky využití práce z domova a včasnému plánování nevznikal chaos, provoz byl někde dokonce slabší, uvedla agentura DPA.

Jedenatřicetiletý Christoph Litzel řekl deníku Süddeutsche Zeitung (SZ), že stávkující chápe a že využil spolujízdu s kolegou. Dvaašedesátiletý Matthias Fröhlich ukazuje méně empatie: „Pro stávky obecně pochopení nemám. Před odchodem do důchodu jsem pracoval v geriatrické péči. Kdybychom stávkovali jako dráhy, vypadalo by to pro pacienty velmi špatně,“ řekl listu na mnichovském nádraží a dodal, že zaměstnanci německých drah zneužívají svého postavení. Podle názorové rubriky listu SZ je stávka v porovnání s podobnými akcemi ve Francii uměřená a až šosácká.

Svaz Verdi vyjednává jménem zhruba 2,5 milionu zaměstnanců ve veřejném sektoru, včetně zaměstnanců ve veřejné dopravě a na letištích. EVG zastupuje zhruba 230 000 zaměstnanců DB a autobusových společností. Svaz Verdi požaduje zvýšení mezd o 10,5 procenta, nejméně však o 500 eur (zhruba 12 000 Kč) měsíčně. Svaz EVG chce zvýšit mzdy o 12 procent, přičemž minimální nárůst měsíční mzdy má činit 650 eur (15 400 Kč).

Šéf odborového svazu Verdi Frank Werneke uvedl, že pro miliony zaměstnanců je stávka otázkou přežití v podmínkách vysoké inflace. Šéf EVG Martin Burkert prohlásil, že zaměstnavatelé zatím nepředložili žádnou přijatelnou nabídku. Varoval před dalšími výstražnými stávkami, které se mohou uskutečnit i v období velikonočních svátků.

Železniční společnost Deutsche Bahn v neděli uvedla, že stávka je „zcela přehnaná, neopodstatněná a zbytečná“. Zaměstnavatelé varují, že vyšší mzdy pracovníků v dopravě způsobí zdražení jízdného a zvýšení daní, aby se rozdíl vyrovnal.

Spotřebitelské ceny v Německu v únoru vzrostly meziročně o 9,3 procenta. Vysoká inflace přetrvává, přestože se ji Evropská centrální banka (ECB) snaží zpomalit sérií zvýšení úrokových sazeb.

Citronel ( 27. března 2023 19:49 )

Vždyť jsme málem zapomněli i na revoluci, demonstrace začaly až když už to bylo jisté, že se to rozpadá. Je to dáno naším srabáctvým a tupostí.

Zobrazit celou diskusi