Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Synové ruských pohlavárů na frontě: Děti ruské elity končí v jednotkách mimo přední linie

Autor: Darina Jíchová, swp - 
30. března 2023
16:06

Povolávací rozkazy v Rusku se nevyhnuly ani nejvyšším místům, dostávali je i synové poslanců ruské Dumy. Jenže potomci mocných rozhodně neputovali na frontu do první linie, naopak zůstali daleko za ní, v podstatě v bezpečí, a stali se z nich operátoři dronů. Kremelští politici tak čelí obvinění, že pro děti nechali vytvořit „kamarádčovské čety“, kde mohou jejich synové sloužit bez toho, aby riskovali život, uvedl list Daily Mail.

První tzv. kaskádové jednotky nechal v říjnu loňského roku založit poslanec Dmitrij Sablin, došlo k tomu jen pár týdnů poté, co prezident Vladimir Putin v září 2022 vyhlásil částečnou mobilizaci. Rusko v čele s Putinem si od vpádu na Ukrajinu loni v únoru slibovalo rychlé vítězství, spoléhali mimo jiné i na početní převahu, místo úspěchu čelí ale fiasku, Ukrajinci odhodlaně brání svou vlast i svobodu. Putin tak musel sáhnout k povolávacím rozkazům.

Ty však ne pro všechny platí stejně, jak už to v Rusku bývá. A synové pohlavárů tak mnohdy sloužili a slouží v bezpečí, až 80 kilometrů od fronty, kde bojují jejich krajané. Podle dalších informací musí veřejně poslanci Putinovu válku podporovat, a to i proto, aby získali různé výhody, ať už finanční, anebo pro své děti v případě jejich povolání do boje.

List The Telegraph uvedl, že nespočet politiků a jejich synů se „dobrovolně“ přihlásilo na „frontu“, tito dobrovolníci slouží ve zmiňovaných kaskádových jednotkách a na Ukrajině jsou většinou měsíc. Členové těchto jednotek zpravidla rádi pózují ve svých uniformách, a někdy dokonce od Putina dostanou „metál za své hrdinství“. Vlivný ruský blog publikující na platformě Telegram VČK-OGPU zveřejnil seznam poslanců strany Jednotné Rusko, kteří sloužili v těchto speciálních četách v Doněcké oblasti.

„Pasivní vojenská služba“

Kanál VČK-OGPU se odvolává na zdroje z ministerstva obrany. „Tohle je kamarádčovský oddíl, který zahrnuje státníky a jejich děti, kteří chtějí mít jako splněno, že byli ve válce, ale necítí se na to jít do první linie,“ uvádí ve svém příspěvku blog. „A nejpohodlnější místečko pro takovouhle pasivní službu? Rozhodně drony, operátoři zůstávají v bezpečné vzdálenosti od bitev,“ dodává blog.

Jednu takovou jednotku založil ruský poslanec Sablin, který se nechal se synem vyfotit, jak slouží v armádě a „bojují za Rusko“. Jednotky tohoto typu se vydávají za „vyzvědačské skupiny“, které mají za úkol shromažďovat informace „o nepříteli“. Díky této náplni práci unikají detailnějšímu zkoumání, jejich pozice totiž musí zůstat utajené. Jejich činnost a přesné umístění sice tajné jsou, jejich členové nikoli. Sloužil zde i Sergej Kirijenko, který působil jako předseda vlády, jako místopředseda prezidentské administrativy, jako ministr energetiky, a dokonce i jako předseda Rosatomu.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

Zobrazit celý online

Video  Petříček pro Blesk: Putinovy zločiny nesmí zapadnout. A co zmůže Česko?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa