Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prezident Pavel se přestěhoval: Krabice si z Hrzánského paláce na Hrad nesl sám

Aktualizováno -
27. března 2023
15:25
Autor: ČTK, simao - 
27. března 2023
09:32

Prezident Petr Pavel se dnes přestěhoval z Hrzánského paláce na Pražský hrad, odpoledne by již měl začít využívat svou novou kancelář. Prostory určené pro prezidenta, první dámu a kancléřku již byly zkontrolovány a jsou nyní v pořádku. Výslednou zprávu o kontrole hradní tým teprve dostane. ČTK to dnes řekla prezidentova mluvčí Markéta Řeháková. Kvůli stěhování se dnes nebude konat pravidelná tisková konference. Brzy odpoledne fotografové Blesku zachytili Pavla, jak si na nové působiště nosí krabice. 

Prezident Petr Pavel by se měl podle mluvčí na Hrad přestěhovat během dnešního dne, odpoledne bude prvně z nové kanceláře úřadovat. Spolu s ním se na Hrad přesouvá i jeho tým. 

Fotografové Blesku brzy odpoledne zachytili průběh stěhování. Prezident si některé krabice s věcmi do nové kanceláře odnesl sám. 

Prezident Petr Pavel se stěhuje na Pražský hrad z Hrzánského paláce (27.3.2023) Prezident Petr Pavel se stěhuje na Pražský hrad z Hrzánského paláce (27.3.2023) | Tomáš Fongus

Pavel Hrzánský palác, který mu po zvolení zapůjčila vláda, využívá od přelomu ledna a února. Zůstal v něm i po své inauguraci, která se konala 9. března. Důvodem je obava z možných odposlechů na Hradě. Prostory proto nechal bezpečnostně zkontrolovat příslušnými státními institucemi. ČTK již dříve řekl, že na Hradě bude používat stejnou kancelář jako jeho předchůdci Miloš Zeman, Václav Klaus i Václav Havel.

Podle Řehákové jsou hradní prostory kontrolovány postupně, prověřeny již byly místnosti určené pro prezidenta, první dámu Evu Pavlovou a kancléřku Janu Vohralíkovou. Podle Řehákové jsou nyní prostory v pořádku, na zprávu o kontrole od příslušných státních úřadů ale zatím tým prezidenta čeká.

Zmizí bezpečnostní rámy?

Prezident od počátku kampaně slibuje, že se Hrad více otevře a zpřístupní české veřejnosti. Tomu by mohly prospět i méně přísné bezpečnostní kontroly, například odstranění bezpečnostních rámů. Pavel o tom, jak tyto kroky pokračují, hovořil krátce v pondělním rozhovoru pro DeníkN

Domlouval jsem se s policejním prezidentem a ministrem vnitra, kdy bude nová zpráva hodnotící bezpečnostní situaci, ta by měla být na přelomu března a dubna a pak se přejde k úpravě,“ uvedla česká hlava státu. Podle Pavla je totiž nutné myslet na to, jak moc je situace závažná a že zrovna v době, kdy se opatření zaváděla, tak situace závažná opravdu byla.

Nechtěl předejímat, jaká opatření by mohla zmizet a ulevit tak frontám turistům, do letní sezóny by se ale mělo povést část z nich zrušit. „Já bych to nechtěl opírat jen o vůli jednoho člověka, tedy prezidente. Bezpečnostní opatření by se měla zřizovat nebo rušit na základě konkrétní situace,“ konstatoval také. Otevírání Hradu veřejnosti je pak podle prezidenta delší projekt. 

Bezpečnostní kontroly na Pražském hradě: Za minutu zkontrolovali dva policisté 48 turistů. Bezpečnostní kontroly na Pražském hradě: Za minutu zkontrolovali dva policisté 48 turistů. | Jakub Poláček

Kontroly a úpravy se týkají také Lumbeho vily, kde bude prezidentský manželský pár pobývat v pracovní dny. V domě je podle prezidenta potřeba vymalovat a případně změnit nábytek. Minulé pondělí avizoval, že příprava je otázkou několika týdnů.

O víkendech by podle dřívějších vyjádření Pavel rád jezdil do svého domova v Černoučku na Litoměřicku.

Zamíří do Moravskoslezského kraje

Pavel má tento týden v plánu návštěvu Moravskoslezského kraje. V úterý a ve středu se setká s hejtmanem kraje Ivo Vondrákem nebo ostravským primátorem Tomášem Macurou (oba dříve ANO), kteří ho podpořili v prezidentské volbě.

V plánu má sfárat do dolu Darkov, navštívit automobilku Hyundai v Nošovicích nebo se setkat se studenty ostravské univerzity a Gymnázia Petra Bezruče. Moravskoslezský kraj bude prvním regionem, kam se Pavel vydá po své inauguraci. Ještě před ujmutím se prezidentského úřadu navštívil Ústecký a Karlovarský kraj.

Video  Zákulisí inaugurace prezidenta Petra Pavla  - Facebook prezidenta Petra Pavla
Video se připravuje ...

janav ( 28. března 2023 08:37 )

To to nošení krabic vyjde stát docela draho, když mu platí 300 tis. měsíčně.

Uživatel_5512061 ( 28. března 2023 05:53 )

On asi hlavně těžce nese, že není takové eso, jaké by ten úřad potřeboval.
107 se začíná odrážet v jeho projevech. Během kampaně téměř nemluvil a teď v projevech místo zákon řekne "záchod", lidi se zdravotním postižením přejmenuje na lidi se zdravotním pojištěním. Média ho kryjí cenzurou, ale dost výživného materiálu i tak proklouzne.
V zahraničním projevu žblebtne, že bychom si měli vzít vzor z Ukrajiny a teď naposledy že Německo by se mělo postarat o nové geopolitické uspořádání Evropy - zřejmě vzpomínka na staré časy.

Uživatel_5512061 ( 28. března 2023 05:44 )

IQ 107? To teď frčí ve vyšších kruzích.

108ička v parlamentu, 107ička na hradě

Petr Říha ( 28. března 2023 05:10 )

To si nesl víno od Ratha, ne

Marta Havlenová ( 28. března 2023 00:53 )

Ne má tam 🍷

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa