Proč je citron kyselý?

Proč má kyselý citron zásaditou reakci a řadí se mezi zásadité potraviny? Chemické rozbory dokazují, že kyselina citronová je alkalická. Dokonalým startem do nového dne je proto detoxikace organismu pomocí citronu. Tělo alkalizujeme tím, že po probuzení vypijeme sklenici vody pokojové teploty obohacenou o čerstvě vylisovanou citronovou šťávu. Podpoří se tím činnost zažívacího ústrojí. Chcete-li se detoxikovat důkladně, dopřejte si citronovou vodu 20 minut před jídlem.

Autor: istock.com

Citron je přítel našich jater

Proč odborníci doporučují pacientům s nepříznivými jaterními testy pít citronovou vodu? Protože vysoké množství vápníku v citronech je navázané na vitamin C, a tyto dva siláci společně pomáhají ztučnělým játrům rozptýlit tukové buňky. Určitě jste si všimli, co se stane, když nakapete citron do oleje. Citronové kapky si prorazí cestu hutným olejem. Citron obsahuje také mikrominerální soli, které ničí patogeny. Dokáže neutralizovat škodlivé plísně i bakterie.

Expert na žluč

Játra jsou odpovědná za produkci žluče, která je nezbytná pro dobré zažívání. A právě citron se podílí na výrobě kyseliny chlorovodíkové, a tím vylepšuje účinky žluče. Náš organismus dokáže zužitkovat jen tu část potravy, kterou dokáže zpracovat a vstřebat. Díky citronu dochází k efektivnějšímu zužitkování bílkovin, železa a vápníku v našem těle. Proto bychom měli k tučnějším jídlům podávat plátek citronu. Kolečko citronu na smaženém řízku tedy není jen pro parádu, ale skutečně bychom měli řízek pokapat citronovou šťávou. Organismu tím zajistíme lepší vstřebání tuků.

Autor: istock.cz

Zkuste jako dezinfekci

Pořezali jste se při vaření a nemáte po ruce peroxid? Nakapejte do rány citronovou šťávu. Má silné dezinfekční a antibakteriální účinky, a dokonce dokáže zabránit stafylokokovým infekcím. Pomocník v domácnosti

Když smícháme citronovou šťávu se solí, můžeme touto směsí vyčistit a zároveň dezinfikovat nerezové plochy na kuchyňské lince nebo baterie v koupelně. Citron můžeme využít také jako přírodní bělidlo. K pracímu prostředku, který běžně používáte, přidejte jeden hrneček citronové šťávy. Bělicí efekt na prádle bude viditelný a zároveň vás ohromí svěží vůně. K nejvíce znečištěným potřebám v domácnostech patří často používaná kuchyňská prkénka. I tady pomůže obyčejný citron! Vezměte půlku citronu a celé prkénko po délce potřete.

Pro lepší náladu

Přidejte pár kapek citronové esence do aromalampy a dostanete se do lepší nálady. Citron totiž zvyšuje produkci serotoninu, hormonu dobré nálady, a snižuje tím hladinu stresu. 

Na nespavost

Vymačkejte šťávu z poloviny citronu a smíchejte ji se lžící medu. Zalijte horkou vodou a vypijte před spaním. Citronová šťáva dokáže uklidnit příliš aktivní impulzy v mozku a navodí klidný spánek.

 

Citronový sorbet

Autor: iStock

Bezlepkový bezlaktózový dezert, který milují Italové.

Potřebovat budeme:

  • 5 bio citronů
  • 230 g krupicového cukru
  • čerstvá máta na ozdobu

Postup:

Z citronů nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. V litru vody rozmíchejte cukr a za stálého míchání přiveďte pod bod varu. Přidejte citronovou kůru a šťávu a přeceďte do mističek. Vložte do mrazáku a každých 30 minut promíchejte, dokud nezačne sorbet tuhnout. Výsledkem by měla být středně tuhá namrzlá hmota, do které lze zabořit lžíci. Ozdobte lístky máty.

Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. Zakoupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.