Sehne se pro flašku pálenky, zaslechne výstřel a tím se stane i svědkem vraždy. Mezi panáky pak bude zjišťovat zajímavé informace a čmuchat na vlastní pěst. V roli zvědavého penzisty si teď diváci budou moct zase připomenout asi nejznámějšího filmového veksláka Bínyho z Bony a klid alias Romana Skamene„Přečetl jsem si část scénáře, byla to strašně hezká role, kterou jsem chtěl hrát, a byl jsem rád, že jsem ji vzal,“ řekl deníku Aha!, proč vyměnil nicnedělání za epizodní roli v seriálu Místo zločinu České Budějovice. A skoro si nesedne.

Herecké brigády

„Hraju tenis, takže ještě nejsem nemohoucí, těch několik přeběhů mi celkem nevadilo,“ tvrdil Skamene. Před pár lety přitom natáčení i divadlo omezoval, jak to jen šlo, a užíval si poklidného důchodu na chalupě za Prahou. „Když budu mluvit za sebe, jsem úplně nadšený. Žiju na chalupě, nic nepotřebuju. Jenom žrádlo a cigára. Je ale fakt, že všeobecně je důchod drastický, sice se postupně zvyšuje, ale pořád je to málo,“ naznačil letos v únoru, že kšeftům se nebrání.

Ostatně všechny výdaje musí utáhnout ze 14 tisíc, které mu stát vyměřil jako penzi. Když mu před třemi lety covid vygumoval všechny herecké brigády, musel vzít zavděk i nabídkou od televizní vědmy Ivany Reginy Kupcové a její léčitelskou talkshow. Jak se mu povedla role v jihočeské kriminálce, sledujte v pondělí 27. března od 20:15 na ČT1.

Video
Video se připravuje ...

Maskot veksláků Roman Skamene: Na kontě má přes 100 rolí, ale z důchodu vám spadne brada! Markéta Reinischová

Tři Romanovy přešlapy

1) Podnikatelský průšvih

Jako mnozí kolegové se po revoluci vrhl na podnikání a na rušné ulici v centru Prahy otevřel vlastní restauraci Skamene. Musel si na ni ale půjčit u banky. Měsíčně tak platil 90 tisíc nájem plus úvěr u banky. „A najednou vám přijde účet na půl milionu za plyn, půl milionu za elektriku, voda... Takhle se to pořád točilo a nemohli jsme se zvednout,“ vysvětloval, proč se nakonec jako jediná možnost jevila rychlá půjčka u lichvářů.

Za pár měsíců už dlužil 900 tisíc a jeho věřitelé mu začali vyhrožovat fyzickým útokem. „S mojí ženou jsme už měli takové myšlenky, že nemít děti, tak jsme se snad zabili,“ popsal Roman šílené období, z něhož mu nakonec pomohl přítel a šéf tehdejšího podsvětí Ivan Jonák (†59).

2) Kouření a operace

Do hrobu ho skoro nedostala jen záliba v alkoholu, ale spíš v kouření. Hvězda 90. let každý den běžně vytáhla i dvě krabičky cigaret, což mu později způsobilo infarkt a dcera a její manžel ho našli v bezvědomí. Dostal se z toho a přestal kouřit. Minulost ho ale dohnala – loni musel podstoupit operaci žil, které se mu prý kvůli kouření ucpaly.

3) Na dně sklenky

Asi nikdo jiný v českém showbyznysu nenasekal v minulosti tolik neuvěřitelných skandálů spojených s konzumací alkoholu, který ho připravil o práci, peníze, a málem kvůli jeho pití zkrachovala i jedna firma. „Ty historky, co Roman dělal v opilosti, ze začátku působily legračně, jenže časem se z nich opravdu stal spíše horor,“ prozradil na herce bývalý nejlepší kamarád Luděk Sobota (79). Ten herce dokonce kvůli problémům s alkoholem musel vyhodit ze svého divadla. Z bludného kruhu mejdanů ho nakonec dostalo zázemí v rodině.

Fotogalerie
87 fotografií