Anglická primatoložka Goodallová složila poklonu chovatelům, kteří se o pražské luskouny starají. Dodala, že doufá, že Šišku brzy uvidí osobně při své návštěvě. Pražská zoo je teprve druhou zoo v Evropě, která kriticky ohrožené luskouny chová. Pár těchto savců získala před rokem z tchajpejské zoologické zahrady na základě partnerské smlouvy mezi Prahou a tchajwanskou metropolí. Šiška se narodila 2. února samici Run Hou Tang.

Po narození vážila malá luskounka 135 gramů a chovatelé ji museli kvůli nedostatku mateřského mléka zezačátku dokrmovat. Nyní už pěkně přibývá na váze, o čemž se zaměstnanci zoo přesvědčují dvakrát do týdne. Využívají při tom úchopového reflexu, který malí luskouni mají, protože se vozí na matčině ocase. Šišku tak přimějí ke klidu tím, že ji posadí na plyšové zvířátko a luskounka se k němu přilne.

Ředitel instituce Miroslav Bobek v sobotu připomněl, že do své první hlavní sezony letos vstupuje nový pavilon goril - Rezervace Dja, který zoo otevřela loni v září. Uvedl také, že k vidění nebudou koně Převalského, jejichž výběh zahrada přestavuje. Lidé se ale za tímto erbovním zvířetem zoo mohou vypravit na pražské Dívčí hrady. „Nejvíce nyní pracujeme na expozici Arktida. Jde o nové prostory pro lední medvědy,“ doplnil ředitel s tím, že faunu Arktidy by měli reprezentovat i tuleni.

Tisíce návštěvníků

Sobotní program, který zahrnoval i řadu komentovaných krmení orangutanů, tučňáků nebo hrochů, přilákal do zoo v Troji už dopoledne několik tisíc návštěvníků. Zahrada pro ně připravila i výstavu k 60 letům chovu goril, která je k vidění v Gočárových domech.

Zoo sobotním dnem také spustila novou fázi kampaně Seznamte se!, která veřejnosti představuje vybrané zvířecí osobnosti - lva „pohodáře“ Jamana, zvědavého kočkodana Malika, vzornou tučňáčí mámu Sněhurku nebo člunozobce Koronga, který sní při jednom krmení až jeden kilogram ryb a nejradši má kapry.

Trojská zoo je městskou příspěvkovou organizací. Spolu s Pražským hradem dlouhodobě patří k nejnavštěvovanějším atrakcím v metropoli.

Fotogalerie
20 fotografií