Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Uplynulo 110 let od smrti lyžařů Hanče a Vrbaty: Z příběhu odhodlání a obětavosti mrazí dodnes!

Autor: rix - 
24. března 2023
17:40

Na datum 24. března každoročně připadá v České republice Den Horské služby. Vznikl na památku dvou lyžarů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Z jejich příběhu mrazí dodnes. Oba v roce 1913 zahynuli v Krkonoších po obdivuhodném boji o život. Od tragédie uplynulo 110 let. 

„Úmrtí obou v sobě nese až obdivuhodné obětování jako důkaz velkého přátelství. Hanč se zranil a Vrbata mu daroval část svého oblečení, bohužel oba zahynuli,“ připomněla na sociální síti Horská služba Krkonoše. „Díky tomuto činu se v tento den a to právě dnes připomíná jako den, kdy pomohl člověk člověku v tísni v horách. Horská služba, jako samostatný záchranný sbor, vznikla až v roce 1934,“ dodali horští záchranáři. 

Příběh dvou závodníků na 50 kilometrů Hanče a Vrbaty se stal nesmrtelným. Oba sportovci se 24. března roku 1913 účastnili závodu po hřebenech Krkonoš. Pro Bohumila Hanče to tehdy měl být poslední závod v kariéře, a proto tam pozval i svého přítele Václava Vrbatu.

Kvůli teplému počasí byli závodníci málo oblečení. Brzy se ale podmínky rapidně zhoršily a ochladilo se. Asi tři a půl hodiny po startu přišla dokonce vichřice. Závodníci soutěž postupně vzdávali, až na trati zůstal jenom Hanč. Zmožený sportovec pak v mlze potkal svého ustaraného přítele Vrbatu, který mu dal svůj kabát a rukavice.

Zatímco Hanč se vydal zpět k Labské boudě, kde závod začínal, Vrbata chtěl sjet k Mísečkám. Po chvíli se ale rozmyslel a zamířil také k Labské boudě. Tam už ale ani jeden z lyžařů živý a zdravý nedorazil. Polomrtvého Hanče našel a s nasazením vlastního života se ho pokusil zachránit německý závodník Emerich Rath, bohužel se mu to ale nepovedlo.

Příběhu obou mužů se věnuje film Poslední závod režiséra Tomáše Hodana. Horští záchranáři si pak drama obou lyžařů připomínají každý právě na Den Horské služby České republiky.

Zobrazit celou diskusi