Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec automatů s kratomem! Nový zákon zakáže prodej mladistvým, vláda ho projedná v květnu

Autor: Maxmilián Nový - 
26. března 2023
05:00

Mezi dětmi a teenagery je dnes hojně rozšířená návyková látka kratom. Jak už před časem psal Blesk, mladistvý si ji dnes mohou koupit i v automatech bez kontroly věku. To by ale měl změnit zákon, který bude mít vláda Petra Fialy (58, ODS) nejpozději v květnu na stole.

Celkem nenápadné pytlíčky s asijskou rostlinou kratom se v posledních letech rozšířily do celého světa. A právě v Česku by ho mělo užívat až kolem 100 tisíc obyvatel. Jelikož je ale doposud prodávaný jako sběratelský předmět, mohou si ho koupit i děti školou povinné jednoduše z automatu bez kontroly věku. A to navzdory závislosti, kterou může rostlina vyvolat kvůli svým účinkům, mezi které patří návaly energie či naopak útlum.Tomu však bude konec. „Zavedeme zákaz prodeje kratomu pod 18 let,“ řekl Blesku vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (56, ODS).

Žádné automaty

Vobořil připravuje nový zákon, který by měl látku regulovat ještě přísněji, než je dnes regulován tabák. Zákon by tak měl jasně určit, jak mají vypadat balení či popisy u kratomu.

Zároveň by se ale měl úplně zakázat jeho prodej v automatech, i pokud by měl instalované zařízení na kontrolu věku. „Koupit si kratom tak bude možné jen od živé osoby,“ vysvětlil Vobořil, který tvrdí, že právě regulovaný prodej látky má lepší preventivní účinek, než její úplný zákaz.

Automat s kratomem bude minulostí Automat s kratomem bude minulostí | Blesk:Tonda Tran

Podpora vlády?

Ke schválení kabinetu by se zákon měl dostat maximálně do května. „Já předpokládám, že by se to mohlo stihnout poslat na vládu už během dubna,“ uvedl však Vobořil. Podporu většiny vlády by navíc nový zákon mít měl. Proti němu se alespoň dle protidrogového koordinátora zatím nikdo nepostavil.

Regulované druhy konopí

Zákon by v budoucnu ale mohl posloužit i pro regulaci dalších látek. Jednou z nich je třeba legální takzvané technické konopí pod názvem CBD. Ačkoliv si je látka s klasickou marihuanou blízká, její účinky jsou o dost slabší. Dalším druhem konopí, o kterém se mluví, je HHC. O jeho neregulovaném prodeji v automatech psal Blesk před pár týdny. Zatímco ministerstvo zdravotnictví by jeho prodej chtělo úplně zakázat, někteří mluví i o regulaci podobné kratomu. „Čekám na zprávu mezirezortní skupiny, která má dát stanovisko, co by bylo nejlepší. Zatím ale není stoprocentní shoda, alespoň co jsem slyšel,“ sdělil Blesku Vobořil.

Video  Zadržení dealera drog v Praze.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Stano Kubča ( 4. května 2023 16:03 )

Vůbec nechápu proč jsou tak moc proti tomu. Stačí aby se to jen třeba regulovalo pro nezletilé podle občanského průkazu, ale proč to rovnou zakazovat? Pomáhá mi to ve více ohledech. Když mi chybí energie, sáhnu po zelené a když se potřebuji uklidnit, tak zase bílý kratom. Doporučuji produkty Kratom World.

Lucie Nová ( 26. března 2023 15:17 )

Koukám, že Eliška96 po Vás jde jak husa po flusu )))

bullshit ( 26. března 2023 12:13 )

Fet jako sběratelský předmět

bullshit ( 26. března 2023 12:12 )

Jasně, udělal jsi chybu že jsi nevolil stbáka, lháře, podvodníka, komunistu s krycím jménem Bureš ze Slovače, zázračně zbohatnuvšího křišťálově čistého miliardáře a milovníka své rodiny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa