Paní Janu partneři mlátili, nadělali dluhy a odešli. Její dcera Silvie se proto z domácnosti odstěhovala již v 18 letech do Ostravy, později se ale Jana kvůli lichvářským podmínkám dostala do dluhů znovu. Silvie si proto vzala půjčku, aby matce pomohla.

„Když jsem přišla do banky vyřešit nějaké své pohledávky, bylo mi sděleno, že tu půjčku nikdo nesplácí a částka se s úroky vyšplhala na téměř milion korun,“ svěřila se Silvie, která sama skončila na pět let v insolvenci. Mámě navíc zůstaly dluhy přes milion korun.

O byt přišla

Ve čtvrtém díle pořadu Jana hledala nájem bytu, protože ten její byl už prodán v exekuční dražbě. Bydliště musí ale změnit nejen ona, ale i druhá dcera Zuzka s dcerkou. Zda se Janě povede umořit její dluhy a urovnat vztahy s dcerou, můžete sledovat každou středu od 21.20 na ČT1.

Co se také dělo?

Zadlužená seniorka Zora pokračuje ve snaze získat část peněz od lichvářů zpět. Stavbyvedoucí Karel zjišťuje celkovou výši dluhů a žádá o odpuštění části dluhů v rámci Milostivého léta. Alena Paldusová, která přišla kvůli dluhům exmanžela o majetek, si pak do baráku prošpikovaného skrytými kamerami pozve zástupce oddlužovací společnosti, kteří ji tlačí do nevýhodných podmínek, jež ji mohou připravit i o střechu nad hlavou.

Na tyhle triky si dejte pozor

Zpětný odkup nemovitosti

Velkým nebezpečím jsou firmy, které nabízejí pomoc lidem v dluzích a exekucích, ale ve skutečnosti jim jde o majetek. „Jedním takovým modelem je tzv. zpětný odkup – dlužník převede na společnost svůj dům či byt, často za zlomek hodnoty, a může v něm zůstat bydlet a této společnosti platit nájem. Následně si může byt/dům koupit zpět za vyšší cenu. K tomu ale často kvůli tvrdým podmínkám ve smlouvě nedojde. Dlužník tak přichází i o střechu nad hlavou,“ varuje moderátor pořadu Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Návrh na insolvenci za peníze?

Návrh k soudu zpracovávají neziskové organizace bezplatně. „Advokátní kanceláře sice za úplatu 4000 Kč + DPH, ale tuto částku si přihlašují do insolvenčního řízení mezi ostatní pohledávky a odměna se umoří až po schválení oddlužení ze splátek,“ vysvětlil Radek Hábl.

Víte,že...

...seznam akreditovaných společností, které mohou podávat návrhy na oddlužení k soudu, najdete ZDE.

...seznam advokátních kanceláří a insolvenčních správců, kteří zpracovávají návrhy k soudu, pak ZDE.

 

Fotogalerie
5 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit? Pavlína Horáková