Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Máma už tě nechce!“ Takhle Rusové lžou uneseným ukrajinským dětem

Autor: ČTK - 
23. března 2023
19:02

Ukrajinským dětem, které byly uneseny okupační správou do Ruska, ruští úředníci tvrdili, že se jich vlastní rodiče zřekli. Podle agentury Unian to uvedl chlapec z Chersonské oblasti, jedno ze 17 unesených dětí, které se podle charitativní organizace Save Ukraine podařilo tento týden navrátit z Ruska na Ukrajinu.

Mnohé ukrajinské děti byly převezeny do Ruska poté, co se v létě zúčastnily táborů organizovaných v oblastech okupovaných ruskými silami. Na webu s názvem Děti války, kde mohou rodiče oznámit zmizení svého dítěte, se pátrá po 16.226 dětech. Navrátit na Ukrajinu se jich podle stejného webu zatím podařilo jen 308.

„Říkali, že nás odvezou do Pskova, že je tam internát a tam že už nás osvojí. My jim říkali, že se nás rodiče nezřekli. Ale oni na to, že zřekli,“ popsal chlapec, jehož výpověď zveřejnila agentura Unian.

„Volám mámě. Máma říká ředitelce tábora: ‚Jste blázni, nebo co? Nic takového jsem neřekla. Proč dětem lžete?‘ A ředitelka jí na to odpověděla, že nás stejně nedostanou zpátky, protože jsme děti Ruska,“ popsal chlapec.

Hoch také uvedl, že ukrajinské děti, které mluvily pochvalně o ukrajinských vojácích, na táborech bili. „Seděli jsme v sále, když někdo zakřičel: ‚Sláva Ukrajině!‘ A někdo další na to odpověděl: ‚Hrdinům sláva!‘ Někam je odvedli. Nevím, co s nimi bylo,“ vylíčil také chlapec na videozáznamu.

16:56
Dnes

Ruské ministerstvo hospodářství dnes zlepšilo odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Ruska na 2,8 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Zároveň však zvýšilo odhad letošní inflace a předpovědělo postupné oslabování domácí měny v nejbližších letech. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářství je ohledně letošního růstu ekonomiky navzdory zlepšení prognózy pesimističtější než ruský ministr financí Anton Siluanov. Ten minulý týden uvedl, že ruský HDP by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta.

16:41
Dnes

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, řekl dnes britský premiér Rishi Sunak při návštěvě Varšavy na tiskové konferenci s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Sunak také oznámil, že Británie do roku 2030 zvýší výdaje na obranu na nejméně 2,5 procenta HDP.

Británii podle Sunaka čeká „největší posílení obrany za poslední generaci“ a podle plánů britské vlády by země měla mít největší vojenskou sílu v Evropě a po Spojených státech druhou největší v Severoatlantické alianci.

16:17
Dnes

Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než deset firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Zobrazit celý online

Kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska během ruské invaze na Ukrajinu tento měsíc Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

Video  Prchly před válkou do Česka. Nasťa a Maryana tu prý mají druhou rodinu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa