Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špatný start a pád po hlavě mezi stromy: Na Prachaticku zachraňovali paraglidistu

Autor: VaB - 
23. března 2023
16:05

Paraglidistovi na Prachaticku nevyšel start, špatně se rozletěl a krátce poté spadl mezi stromy a skálu. Okamžitě k němu vystartovala posádka záchranářského vrtulníku z Českých Budějovic. Se středně těžkým zraněním hrudníku a hlavy skončil v nemocnici.

K pádu paraglidisty došlo v úterý kolem čtvrté hodiny odpoledne v okolí Podolí na Prachaticku. Muž (48) se snažil s bezmotorovým křídlem odlepit od země, jenže se zřejmě málo rozeběhl a po pár metrech se zřítil mezi stromy a skálu.

K jeho smůle ale padal na zem přímo po hlavě. Záchranáři se obávali, že skončil zaklíněný ve stromech, vyslali na místo proto i vrtulník. Jeho posádka – lékař a záchranář – se totiž mohou z paluby pomocí podvěsu na lanech slanit do nepřístupného terénu. Naštěstí ale tuto možnost využít nemuseli.

„Muž utrpěl vícečetné poranění hrudníku, končetin a hlavy lehkého až středně těžkého charakteru, po celou dobu byl při vědomí a se záchranáři komunikoval,“ popsala mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová. Zraněného pak letecky transportovali do českobudějovické nemocnice.

Případ teď vyšetřují policisté, kteří informovali i ústav pro vyšetřování leteckých nehod. „Bezmotorové křídlo značky UP Summit XC4 prachatičtí policisté zajistili,“ dodala k případu policejní mluvčí Martina Joklová.

Video  Vrtulník vyzvedl na hoře Říp zraněnou ženu.  - Patrik Toman
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání