Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Předčasně narozená Sofinka (2) bojuje s vážnou nemocí: Pomozte nám to nevzdat, prosí rodiče

Autor: jel - 
24. března 2023
07:10

Sofinka se narodila už ve 27. týdnu těhotenství a musela být hned po porodu umístěna do inkubátoru. Pak přišly další komplikace, kvůli kterým musela holčička podstoupit dvě náročné operace. Když to začalo vypadat, že se Sofinka uzdraví, bohužel přišla další rána a její stav se začal zhoršovat. Rodiče to ale nevzdávají a věří, že díky náročným rehabilitacím a cvičení bude u vánočního stromečku jejich dcerka stát na vlastních nožičkách.

Po narození Sofinka vážila méně než kilogram a musela být hned umístěna do inkubátoru. Maminka Lenka si holčičku nemohla ani pochovat. „I přes těžký pocit izolace a velkého smutku jsem však stále věřila, že vše bude v pořádku. Věřila jsem jí,“ popsala Blesku Lenka své pocity v těžkých chvílích.

Miminko bohužel začalo po pár dnech krvácet do mozku a začalo se mu vytvářet velké množství mozkomíšního moku. Kvůli těmto problémům musela Sofinka podstoupit dvě náročné operace. Hadička, která jí odvádí mok do břicha, jí už zůstane napořád. Po zákrocích si ale rodina konečně mohla vzít dcerku domů.

Cítila jsem beznaděj!

„S přítelem jsme stále doufali, že se Sofie uzdraví. A chvíli to tak skutečně vypadalo,“ popsala Lenka s tím, že první tři měsíce dělala holčička velké pokroky. Pak ale přišlo výrazné zhoršení. Sofinka se přestala smát, zvedat hlavu i nohy. 

„Cítila jsem takovou beznaděj a prázdnotu, že si to nikdo neumí ani představit,“ svěřila se maminka. Sofince byla diagnostikována dětská mozková obrna - spastická diparéza.

Rodina to ale nevzdala a Lenka s partnerem Radkem dělají pro dcerku vše. Pravidelně s ní cvičí, jezdí na rehabilitace a pokud mají peníze, jezdí na specializované kliniky. Bohužel jim lékaři nejsou schopni říct, jak na tom Sofinka bude mentálně nebo zda bude chodit. 

Pomozte nám to nevzdat!

„Díky cvičení ve specializovaných centrech, která bohužel nejsou hrazená zdravotní pojišťovnou, se Sofi začala neuvěřitelně posouvat dopředu. Začala se otáčet, snaží se plazit a pracujeme na tom, aby Sofinka začala klečet. Bez pomoci druhých to ale nezvládneme,“ vysvětlila Lenka s tím, že léčba ve specializovaných centrech je nákladná. Naštěstí se najdou dobří lidé, kterým osud malé holčičky není lhostejný. Sofinka má založený transparentní účet, odkaz na něj najdete na tomto instagramovém účtu, kde můžete také sledovat Sofinky pokroky! „Naše pokroky by se nekonaly nebýt pomoci štědrých dárců. Pomozte nám to nevzdat,“ uzavřela Lenka. Rodiče doufají, že u vánočního stromečku bude jejich dcerka stát na vlastních nohách.

Komplikace pro malého Oliverka s SMA: Respirační onemocnění a strach rodičů

Video  Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání.  - Videohub
Video se připravuje ...

clarabella ( 24. března 2023 11:12 )

Plod, který se narodí neživotaschopný nemá být uměle udržován. V přírodě by ho matla zavrhla. To jen lidé pořád zachraňují i co by neměli.

Zobrazit celou diskusi