Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po tanku Tomášovi „oráč“ Přemysl: Češi vybrali 30 milionů na raketomet. Přidali i stovky střel

Aktualizováno -
23. března 2023
13:44
Autor: ČTK, lig - 
23. března 2023
12:51

Raketomet RM-70 nazvaný Přemysl bude předán na Ukrajinu během několika týdnů. Ve sbírce Dárek pro Putina se na něj vybralo již 30 milionů korun. Součástí dodávky bude i 365 raket, řekl dnes novinářům Martin Ondráček z iniciativy Dárek pro Putina.

„Dnes jsme překročili 30 milionů korun, cíl, který máme, je 50 milionů. Stroj, který tu vidíme, stojí 17 milionů korun. Naše ambice je poslat tam ještě 365 raket, aby ta zbraň měla nějakou výbavu,“ uvedl Ondráček. Jedna raketa vyjde na 88.000 korun, raketnice jich obsahuje 40.

Raketomet podstoupil generální opravu v závodu společnosti STV Group v Poličce. Pojmenování získal po mytologickém Přemyslu Oráči, jedna salva „přeorá“ plochu o rozloze zhruba tři hektary.

Technici společnosti STV Group strávili na jeho opravě asi 2000 hodin práce. „Je to naprosto komplexní oprava včetně motoru, podvozkové platformy, raketnic nebo systému řízení palby, aby raketomet odpovídal maximálním možným nárokům pro bojové užití,“ řekl ředitel pro rozvoj Ivo Strejček. Firma dodá i potřebné rakety.

Raketomet byl do československé armády zaveden v roce 1971, přesto zůstává velmi účinnou zbraní. Stejně jako ruská obdoba raketometu BM-21 má raketnici na 40 raket ráže 122 milimetrů Grad, na rozdíl od ruské verze ale uveze na pancéřovaném podvozku Tatra 813 další zásobník s 40 raketami pro rychlé přebití, což snižuje čas k přípravě na další palbu na několik minut. Je možné střílet jednotlivé rakety nebo kompletní salvu.

Iniciativa si raketomet vytipovala u firmy STV Group na základě požadavků ukrajinské armády. Podmínkou bylo, aby byla k dispozici rychle a byla vyrobena v České republice. Podle zakladatele iniciativy a podnikatele Dalibora Dědka se potřebné peníze sešly velmi rychle.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

„Jsme pyšní, že česká veřejnost vybrala několik desítek milionů během několika týdnů, protože jsme tuto akci vyhlásili k prvnímu výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu,“ řekl Dědek.

Ze sbírky Dárek pro Putina již byl pořízen například tank Tomáš, což inspirovalo následovníky k podobným akcím i v zahraničí. Celkem tak bylo pro Ukrajinu získáno několik desítek tanků. „Naším snem je v příští vlně vybrat něco, co by se odlepilo od země a létalo,“ dodal Dědek.

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa