Obsah seriálu Masakr ve Waco (Waco: American Apocalypse)

Strhující třídílný dokumentární seriál společnosti Netflix je definitivním popisem událostí, které se staly v texaském Waco v roce 1993, kdy se vůdce sekty David Koresh postavil federální vládě během krvavého 51denního obléhání. Konflikt začal největší přestřelkou na americké půdě od dob občanské války a skončil ohnivým peklem, které bylo zachyceno v přímém přenosu celostátní televize. Mezitím strhl televizní diváky po celém světě a stal se největší zpravodajskou událostí na světě.

Masakr ve Waco (Waco: American Apocalypse) - podrobné informace o seriálu

Tento strhující třídílný dokumentární seriál společnosti Netflix je definitivním popisem událostí, které se staly v texaském Waco v roce 1993, kdy se vůdce sekty David Koresh postavil federální vládě během krvavého 51denního obléhání. Konflikt začal největší přestřelkou na americké půdě od dob občanské války a skončil ohnivým peklem, které bylo zachyceno v přímém přenosu celostátní televize.

Mezitím strhl televizní diváky po celém světě a stal se největší zpravodajskou událostí na světě. Seriál, který vychází u příležitosti 30. výročí této národní tragédie, režíroval uznávaný filmař Tiller Russell (Noční lovec) a nabízí exkluzivní přístup k nedávno objeveným videozáznamům natočeným uvnitř krizové vyjednávací jednotky FBI, stejně jako k syrovým zpravodajským záběrům, které nebyly nikdy zveřejněny americké veřejnosti, a k nahrávkám FBI.

Jeho hnacím motorem jsou důvěrné a odhalující rozhovory s lidmi ze všech stran konfliktu, včetně jedné z duchovních manželek Davida Koreshe, posledního živého dítěte propuštěného z tábora, odstřelovače z týmu FBI pro záchranu rukojmích, šéfa jednotky FBI pro krizová vyjednávání, klíčových novinářů, kteří o události informovali, a také členů taktického týmu ATF, kteří sledovali, jak jejich kolegové umírají při přestřelce proti členům náboženské sekty. S využitím nejmodernější vizuální technologie Waco: Americká apokalypsa diváky vtáhne do mnohotvárného střetu mezi větví Davidiánů a federálními orgány činnými v trestním řízení v epickém dramatu o Bohu a zbraních v Americe.

Seriál, který vychází u příležitosti 30. výročí této národní tragédie, režíroval uznávaný filmař Tiller Russell (Noční lovec). Obsahuje exkluzivní přístup k nedávno objeveným videozáznamům natočeným uvnitř krizové vyjednávací jednotky FBI, stejně jako k nezpracovaným zpravodajským záběrům, které nebyly nikdy zveřejněny pro americkou veřejnost, a k nahrávkám FBI.

Vychází z důvěrných a odhalujících rozhovorů s lidmi ze všech stran konfliktu, včetně jedné z duchovních manželek Davida Koreshe, posledního živého dítěte propuštěného z tábora, odstřelovače z týmu FBI pro záchranu rukojmích, šéfa jednotky FBI pro krizová vyjednávání, klíčových novinářů, kteří o události informovali, a členů taktického týmu ATF, kteří sledovali, jak jejich kolegové umírají při přestřelce proti členům náboženské sekty.

Obléhání Waco, známé také jako masakr ve Waco nebo tragédie ve Waco, bylo 51 dní trvající napětí mezi vládou Spojených států a náboženskou skupinou Branch Davidians ve Waco v Texasu, které 19. dubna 1993 skončilo smrtícím požárem. Davidiánskou skupinu vedl David Koresh, charismatický kazatel, který se prohlašoval za posledního Božího proroka.

Koresh a jeho stoupenci několik let hromadili ve svém táboře zbraně a munici a Úřad pro alkohol, tabák a střelné zbraně (ATF) je podezříval z nezákonného držení střelných zbraní. Dne 28. února 1993 se ATF pokusil vydat příkaz k prohlídce tábora větve Davidiánů, ale došlo k přestřelce, při níž zahynuli čtyři agenti ATF a šest členů větve Davidiánů. Obléhání poté převzala FBI a vyjednávání s Koreshem a jeho stoupenci pokračovalo několik týdnů.

FBI používala různé taktiky, aby se pokusila donutit větve Davidiánů opustit základnu, včetně pouštění hlasité hudby a nočního svícení na základnu jasnými světly. Dne 19. dubna 1993 zahájila FBI útok slzným plynem na základnu. Krátce po nasazení slzného plynu vypukl v areálu požár, který rychle zachvátil celou budovu. Při požáru, o němž bylo později zjištěno, že jej založili sami členové větve Davidiánů, zahynulo 76 členů větve Davidiánů včetně Koreshe.

Události ve Waco byly předmětem mnoha sporů a diskusí, přičemž někteří tvrdili, že vláda použila nepřiměřenou sílu, a jiní tvrdili, že si větvoví Davidiáni tragédii zavinili sami. Obléhání Waco zůstává v amerických dějinách velmi emotivním a rozdělujícím tématem a jeho odkaz je cítit dodnes.

Davidiáni byli náboženskou skupinou, která vznikla v 50. letech 20. století rozštěpením davidiánské Církve adventistů sedmého dne. Skupinu vedl David Koresh, který se k větvím Davidiánů připojil v roce 1981 a nakonec se v roce 1987 stal jejich vůdcem.

Větvoví davidiáni věřili v řadu neobvyklých přesvědčení, včetně myšlenky, že David Koresh je prorok, který má schopnost vykládat Bibli a odhalovat skrytá poselství v Písmu. Věřili také v brzký konec světa a v to, že Koresh bude jedinou osobou, která přežije a povede novou společnost. Skupina byla známá přísnou disciplínou a kontrolou svých členů, včetně vynuceného celibátu a požadavku odevzdat veškerý hmotný majetek ve prospěch skupiny.

Skupina také hromadila zbraně a munici, což vyvolávalo obavy u představitelů orgánů činných v trestním řízení. Obléhání Waco v roce 1993 bylo pro skupinu Branch Davidians zásadním zlomem, protože události v táboře vedly ke smrti mnoha jejích členů včetně Davida Koreshe.

Víra a praktiky skupiny byly i v letech po obléhání zdrojem kontroverzí a diskusí. Někteří bývalí členové tvrdili, že skupina byla mírumilovným společenstvím věřících, zatímco jiní ji označovali za nebezpečnou sektu, která svým členům škodila.

David Koresh, vlastním jménem Vernon Howell, byl vůdce americké sekty, který v 90. letech 20. století vedl náboženskou skupinu Branch Davidians. Narodil se 17. srpna 1959 v Houstonu v Texasu. Koresh vstoupil do Odbočky Davidiánů v roce 1981 a postupně se ve skupině prosadil.

Tvrdil, že je prorokem a posledním Božím poslem, a věřil, že má zvláštní poslání připravit své stoupence na konec světa. Koresh byl známý svou charismatickou osobností a schopností vykládat Bibli jedinečným a často kontroverzním způsobem. Své stoupence nabádal k přísné kázni a sebezapření a požadoval, aby se vzdali veškerého světského majetku ve prospěch skupiny. Koresh si také získal pověst člověka, který hromadí zbraně a munici, což vzbuzovalo obavy u představitelů orgánů činných v trestním řízení.

To nakonec vedlo v roce 1993 k obléhání tábora větve Davidiánů ve Waco v Texasu, které vyústilo v Koreshovu smrt a smrt mnoha jeho stoupenců. Ačkoli je Koreshův odkaz kontroverzní a rozděluje, někteří jeho bývalí stoupenci ho popisují jako laskavého a soucitného vůdce, kterému na jeho stoupencích skutečně záleželo. Jiní ho obviňují z toho, že byl nebezpečným vůdcem sekty, který manipuloval se svými stoupenci a vedl je na smrt.

Režisér Tiller Russell o filmu Masakr ve Waco:

Tvorba pořadu Masakr ve Waco byla cvičením v neočekávaném. Na každém kroku se zdálo, že to, co je cizí, je známé, a to, co je známé, se zdálo cizí. Zpočátku jsem se zdráhal pustit se do tohoto příběhu, protože stejně jako mnoho jiných lidí jsem měl instinkt: S blížícím se 30. výročím této tragédie, co nového říci? Věděl jsem, že to začalo přestřelkou, vedlo to k 51dennímu obléhání, o kterém nepřetržitě informovala televize, a skončilo to tragickým požárem. Zaujalo mě, že existovaly dosud nikdy neviděné záběry natočené uvnitř jednotky FBI pro krizová vyjednávání, stejně jako nespočet hodin nezpracovaných deníků ze zpráv, nahrávek pořízených FBI a nedávno objevených fotografií z obléhání. Nebyl jsem připraven na to, že každý z lidí, které jsem na cestě potkal - ze všech stran konfliktu -, nebyl tím, kým jsem očekával, že bude.

Chris Whitcomb, odstřelovač z týmu FBI pro záchranu rukojmích, byl také básník, hudebník a spisovatel. Duchovní manželka Davida Koreshe, Kathy Schroederová, byla neuvěřitelně složitá - byla jak členkou Koreshovy mini domobrany “Mocní muži„, tak matkou, která hluboce milovala své děti a sdílela to, jaký byl David Koresh milenec. Heather Jonesová, které bylo v době obléhání devět let a byla posledním dítětem, které se z tábora dostalo živé, je houževnatá a silná žena, jejíž nevinnost byla v raném věku zničena, ale která odmítá, aby ji to zničilo a definovalo. Vyjednavač rukojmích Gary Noesner je tento brilantní stratég, který je také docela soucitný - a brutálně upřímný ohledně selhání FBI během vyjednávání. John McLemore, osamělý očitý reportér, který vyprávěl strhující záběry přenášené do celého světa, je mladý, horlivý novinář z malého města, který získal životní senzaci, jen aby mu příběh, díky němuž se stal svědkem, málem zničil život. Bob Ricks, tiskový mluvčí FBI, je hluboce duchovně založený muž, který se nečekaně vcítil do víry a přesvědčení lidí uvnitř komplexu. Lee Hancock je neústupný novinář s jasným pohledem na věc, který o Wacu psal od chvíle, kdy vypuklo, až do posledního žáru - a dodnes se potýká s dopadem a odkazem Waca.

Navíc Davidiáni z větve byli lidé z celého světa - od Austrálie po Velkou Británii, od Japonska po Mexiko - s různým původem a etnickou příslušností. Přišli společně - nastěhovali se do tábora se svými rodinami a přivedli s sebou své malé děti - aby uposlechli výzvy tohoto záhadného muže s hlubokou znalostí Bible a děsivou vizí konce světa. V zásadním smyslu je tedy tento seriál zkoumáním toho, co vede lidi na pokraj apokalypsy - a co se stane, když už tam dorazí.

Od chvíle, kdy se příběh Waco dostal na přetřes při slyšeních v Kongresu, se většinou vyprávěl jako hra na obviňování. Proč se to sakra stalo a kdo to zvoral? A to je pochopitelné. Příběh je plný výbušných prvků, které rozněcují debatu - apokalyptické proroctví, ústavní argumenty o svobodě vyznání a právu nosit zbraň atd. Ale v centru tohoto příběhu jsou životy nevinných dětí, které se ocitly uprostřed tohoto smrtícího a hluboce pohnutého souběhu okolností. Také tematicky je v DNA Waco obsaženo mnoho z toho, co dnes hýbe naší kulturou. Je zde tedy hluboká rezonance se světem, který jsme zdědili a který nyní obýváme. Když je historie nejpřesvědčivější, není to jen retrospektivní mise zaměřená na zjišťování faktů, ale spíše podnik, který nastavuje zrcadlo tomu, jací jsme dnes. Faulkner to brilantně vyjádřil slovy: “Minulost není nikdy mrtvá. Není ani minulostí.„

Každý z našich klíčových spolupracovníků vnesl do seriálu něco jedinečného a osobitého. Náš kameraman Adam Stone, který je známý jako jeden z nejlepších kameramanů v oblasti nonfiction, vnesl do filmu bystré oko a střídmé, klasické vizuální cítění. Dan Winters, jehož fotografie začaly sloužit jako inspirace pro naši sestavu rozhovorů, nakonec nafotil silné originální fotografie. Úžasná práce na 3D vizuálních efektech od MythFactory nám umožnila vykouzlit rozsah a měřítko střetu a učinit hmatatelným a pohlcujícím místo, které shořelo z povrchu zemského. Důsledný a hnací střih hlavního střihače a spoluvýkonného producenta Jamese Carrolla vnesl do vyprávění adrenalin jako v thrilleru, aniž by kdy obětoval lidské emoce. Hluboká znalost příběhu a schopnost projít stovky, ne-li tisíce hodin záznamu, z nichž většina nebyla nikdy předtím k vidění, výkonnému producentovi Gregu Tillmanovi umožnila projít nebývalým přívalem dokumentace a vyprávět příběh dynamicky a v přítomném čase. Produkční design Lisy Corradino dodal seriálu americkou atmosféru; k vytvoření strukturovaných stěn za objekty našich rozhovorů použila doslova hlínu pocházející z texaské půdy. A originální hudba Petera Gregsona kombinovala klasické nástroje a elektronické zvukové krajiny, aby dodala seriálu dynamický a emocionální hudební střed.

Tato symfonie lidí, kteří do tohoto složitého a náročného příběhu vnesli své jedinečné dary, umožnila intenzivní a intimní spolupráci. Každý z nás se ze všech sil snažil jít za povrch příběhu a proniknout do hloubky lidských zkušeností lidí, kteří jej prožili. A možná nejpřekvapivější pro nás všechny bylo, že jsme zjistili, že se téměř všichni zúčastnění snaží do tohoto tragického konfliktu vnést to nejlepší. Nakonec to byla právě ta zarážející lidskost, která nás dojala nejvíce. Doufáme, že ji při sledování pořadu zažijí i diváci. Jsem tedy vděčný, že jsem měl možnost vyprávět tento příběh, který je podle mého názoru důležitý. Pro nás všechny.

Viděli jste sérii Masakr ve Waco? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer dokumentární série Masakr ve Waco Netflix

Fotogalerie
13 fotografií