„Sonda bude zkoumat sopečné útvary na povrchu Měsíce. Komerční potenciál mise spočívá v získávání cenných dat pro budoucí těžbu vzácných surovin,“ vysvětlil výkonný ředitel TRL Space Petr Kapoun.

Start v roce 2030

LUGO bude kolem Měsíce nejprve kvůli získávání dat kroužit. „Před skončením mise sonda kontrolovaně narazí do povrchu Měsíce a usadí se tam spolu s tou českou vlajkou, která bude na plášti sondy,“ upřesnil Kapoun.

Start přibližně 200 kg těžké sondy je naplánován nejpozději v roce 2030. Přesné datum letu a podoba sondy bude známa za půl roku. Na misi společně s Čechy pracují vědci z USA, Anglie, Německa, Itálie, Jižní Koreje a Finska.

Mise nemá obdoby

„Mise LUGO je nejkomplexnější a největší vesmírná mise vedená novými členskými státy ESA (Evropská vesmírná agentura). Svým rozsahem nemá mezi státy střední a východní Evropy obdoby,“ dodal architekt mise Petr Boháček z TRL Space.

Na Měsíc nejprve přistála sovětská sonda Luna 9 v roce 1966. První vlajku na něm ale oficiálně umístili až američtí astronauti Buzz Aldrin a Neil Armstrong při misi Apollo 11 v roce 1969. V následných letech tam Američané přidali ještě čtyři vlajky. V prosinci 2020 se stala Čína druhou zemí světa, která umístila na Měsíci svou vlajku. Dovezla ji tam sonda Čchang-e 5. Žádná další země zatím podobný úspěch neoznámila.


TRL Space je česká kosmická společnost věnující se stavbě družic a sond. Na průzkumu Měsíce spolupracuje zejména s americkými společnostmi. Podle nedávné investiční valuace má hodnotu 10 milionů EUR. Program LUGO je financován Evropskou vesmírnou agenturou (ESA).

Na sondě LUGO bude mimo jiné italský penetrační radar, finský hyperspektrální sensor a úzkoúhlá kamera z Estonska.

VIDEO: Brno vytvořilo největší model Měsíce v Evropě.

Fotogalerie
17 fotografií