Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policejní šéf ve Volgogradu chtěl podpálit chatu gubernátora. Dostal 20 let natvrdo

Autor: ČTK - 
22. března 2023
17:38

Vojenský soud v ruském Rostově na Donu odsoudil bývalého náčelníka vyšetřovatelů ve Volgogradské oblasti Michaila Muzrajeva ke 20 letům ve vězeňském táboře s přísným režimem, a to za teroristický útok v podobě pokusu o podpálení chaty volgogradského gubernátora. Muzrajev byl dlouhá léta považován za jednoho z nejvlivnějších lidí v regionu, uvedla ruská redakce BBC na svém webu. Čtení rozsudku po dvouletém procesu trvalo jen 11 minut, napsal list Kommersant.

Generálporučík justice Muzrajev byl obžalován z organizovaného podpálení chaty volgogradského gubernátora Andreje Bočarova v roce 2016, respektive z útoku na gubernátora, jeho manželku a hospodyni a také ze zneužívání pravomocí. Žhářství bylo označeno za teroristický útok, což je důvod výše trestu.

Soud odsouzeného také zbavil generálské hodnosti a státních vyznamenání; čestný odznak vynikajícího vyšetřovatele dostal z rukou šéfa kriminální ústředny Alexandra Bastrykina rok po žhářském útoku na gubernátorovu chatu. Soud výší trestu vyhověl návrhu prokurátora.

Muzrajev trvá na své nevině a obvinění odmítá jako výmysly; obhajoba již oznámila, že se odvolá.

Gubernátorovu chatu se pokusila podpálit v listopadu 2016 pětice žhářů, kteří na objekt v luxusní čtvrti Volgogradu hodili zápalné lahve. Požár se ale podařilo rychle uhasit, nikdo nebyl zraněn a útok nezpůsobil vážnější škody.

Případ vyšetřovali kriminalisté pod Muzrajevovým vedením jako žhářství a pokus o vraždu několika osob. O dva roky později byl Muzrajev z funkce ve Volgogradu odvolán a obrat ve vyšetřování nastal poté, co případ převzala tajná služba FSB. V květnu 2019 byl v Moskvě zatčen bývalý nájemce ústřední volgogradské tržnice Jevgenij Remezov, kterého obvinili z organizace žhářského útoku na gubernátorovu chatu. Remezov s případem spojil generála Muzrajeva. U soudu tvrdil, že musel vyplácet štědré příspěvky místním zločineckým bossům, přičemž část peněz údajně inkasoval generál. Tvrdil také, že generál byl na žhářství zainteresován, aby při vyšetřování získal nad gubernátorem vliv.

Muzrajev byl brzy poté zatčen a obviněn z terorismu, zneužití pravomocí a nezákonného držení zbraně. Obhajoba argumentovala, že kromě Remezovova doznání nemá obžaloba žádný důkaz.

Muzrajev vedl volgogradské vyšetřovatele 12 let a v oblasti byl podle BBC pokládán za vlivnějšího člověka než sám gubernátor. V roce 2019 byl povýšen na Bastrykinova poradce. V této funkci formálně zůstává, a to až do pravomocného rozsudku, napsal Kommersant. Dodal, že nejspíše uplyne několik měsíců, než se případem bude zabývat vojenský odvolací soud.

Video  Obrovský požár obchodního centra v Moskvě (9. 12. 2022)  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi