Možná se vám to už několikrát stalo. Koupíte si krásnou orchidej obsypanou květy, doma vám pár týdnů dělá radost, ale pak květy opadají a nové ne a ne se objevit. A tak se nakonec vydáte do obchodu pro novou… Což je velká škoda. Stačí jen vědět, jak se o ni správně starat. Všechny důležité rady jsme psali v tomto článku:  Nekvetou vám orchideje? Poradíme vám, jak o ně správně pečovat 

Pokud se budete držet těchto doporučení, určitě se exotickým kráskám bude u vás dařit dobře. My vám dnes ale poradíme ještě jeden osvědčený trik: povzbuzující mok z obyčejné kávy. Orchidej se vám po něm odmění nejen bohatým kvetením, ale bude i plná síly.

 

Proč káva?

Možná se ptáte, proč právě káva je tak prospěšná. Odpověď je jednoduchá. Nachází se v ní spousta minerálů, které podporují prosperitu orchidejí. Jedná se zejména o mangan, draslík a hořčík. Pohání orchideje k růstu a je pro ně skvělou výživou a hnojivem. Využívá se především tehdy, když orchideje dlouhou dobu nekvetou.

Autor: istock.cz

Jak na to? 

Nejúčinnější je kávová sedlina, která vám zbyde po vypití turka či filtrované kávy. Důležité je ji nejdříve důkladně usušit, a to třeba rozloženou na pečicím papíře někde na suchém místě. Vyschlý lógr můžete nasypat do hlíny jako klasické hnojivo. Nebo vytvořit zálivku či lázeň. Jak na to? 100 gramů vysušené kávové sedliny smícháte se 3 litry odstáté vody. Poté promícháte a necháte odstát nějakých 5 hodin a pak scedíte. Vzniklý roztok nalijte do hlubší nádoby a do ní pak orchideu ponořte. Nechte ji v roztoku stát cca 15 minut, aby si vytáhla potřebné živiny. Poté ji vyndejte, nechte okapat a papírovou utěrkou dobře vysušte a dejte ji na obvyklé místo. 

Autor: istock.cz

Jde to i bez sedliny

Pokud ale tureckou kávu nepijete, nemusíte zoufat. Můžete použít i kávu rozpustnou. Stačí ji po uvaření nechat vychladnout a pak ji nalít do konvičky s vodou. Vzniklou zálivkou pak zalévejte orchideje minimálně jednou týdně. Budete překvapení, jak budou vaše orchideje po kávové lázni či zálivce krásné, svěží a brzy obsypané květy.