Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Elinka (2,5) slaví druhé Zolgensniny: Před dvěma lety ji podali nejdražší lék na světě

Autor: VaB - 
23. března 2023
17:51

Malá Elinka (2,5) slaví své druhé Zolgensniny! Před dvěma roky ji byl aplikován nejdražší lék na světě, který má pomoci zbrzdit nebo zastavit spinální svalovou atrofii. Od rodičů dostala dortík i se svíčkami, od dobrovolné organizace pak peníze na rehabilitace. Ty jsou v jejím životě stále a stále důležitější.

„Dneska slavím své malé velké narozeniny – Zolgensniny! Dva roky s novým genem v těle,“ popisují rodiče za malou Elinku na sociální síti. Přesně před dvěma lety, 18. března 2021 dostala holčička dnes stále přezdívaný zázračný lék Zolgnesma.

Spinální svalová atrofie způsobuje postupné ochabování všech svalů v těle, až nakonec přestávají fungovat i plíce a naposled srdíčko. Toto všechno by měl lék být schopen zastavit a předejít tomu.

Zároveň po aplikaci začala Elinka pomaličku nabírat na síle, hýbat se. Zpočátku lékaři nedávali rodičům moc nadějí, že by někdy mohla chodit. Dnes? Z nehybné holčičky je pomalu chodec, jako drak jezdí na vozíčku, snaží se lézt po čtyřech a dokonce už chodí i ve vodě!

Rodiče ale tehdy neměli jednoduché rozhodování. Elinka dostala lék v osmi měsících, pro rodiče to ale bylo těžké rozhodování, lék byl v té době totiž stále experimentální. Napříč tomu se aktuálně ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí. „Jít do něčeho nového, co má zatím aplikované jen pár dětí v České republice, byl zvláštní pocit. Každé tělíčko na tento lék reaguje různě,“ popisují rodiče s tím, že Elinka byla desátým dítětem v republice. 

Dorazila podpora

Sbírka Srdce Dětem, kterou pořádá Život dětem, se už dvanáct let snaží pomáhat rodičům a jejich potomkům. Ze získaných peněz v rámci projektu se společností Lidl, vybrali v loňském roce neuvěřitelných 38 milionů korun.

Nadace rodině Elinky pomohla už celkem třikrát. „Obzvlášť ihned po zjištění diagnózy nám uhradili první nejdůležitější věci a pro nás tak začátek něčeho těžkého, jenom přece trošku ulehčili. Nyní o pomoc nadaci život dětem žádáme dvakrát ročně,“ popsala Blesku maminka Barbora.

Její rodinu dojalo, že lidem není lhostejný osud stejně nemocných dětí. „Jsme za tuto pomoc neskonale vděční, protože u děti s nějakým omezením je to opravdu všechno jenom o neustálém cvičení a nakupování pomůcek,“ dodala. 

„Za získané peníze nakupuje Život dětem o. p. s. přístroje, zdravotní pomůcky, ošetřovací materiál nebo hradí ozdravné a rehabilitační pobyty pro děti, které se potýkají s nemocí motýlích křídel, autismem, dětskou mozkovou obrnou, onkologickým onemocněním, cystickou fibrózou, svalovou dystrofií nebo různými kombinovanými postiženími,“ popsala ředitelka Marie Křepelková.

Video  Elinka oslavila své druhé Zolgnensniny  - Facebook: lepsi_zivot_elince
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi