Obsah filmu Čaroděj ze zěmě lží (The Wizard of Lies)

Snímek nabízí pohled do zákulisí rozsáhlé pyramidové hry Bernieho Madoffa. Zkoumá, jakým způsobem do ní byla zatažena veřejnost, i sled ničivých událostí, které napáchala – jak na obětech, tak i na Madoffově rodině. Robert De Niro a Michelle Pfeiffer excelují v hlavních rolích Bernieho a Ruth Madoffových.

Obsazení filmu Čaroděj ze země lží (The Wizard of Lies)

Herci Postavy
Robert De Niro Bernard Madoff
Michelle Pfeiffer Ruth Madoff
Alessandro Nivola Mark Madoff
Hank Azaria Frank DiPascali
Nathan Darrow Andrew Madoff
Sydney Gayle Emily Madoff
Lily Rabe Catherine Hooper
Kristen Connolly Stephanie Madoff
Kathrine Narducci Eleanor Squillari
Steve Coulter Martin London
Shivam Chopra Male Student
Michael Kostroff Peter Madoff
Clem Cheung Denny Chin
Diana B. Henriques za sebe
Ben Hammer Carl J. Shapiro
Matt Fischel Jeffry Picower

Robert De Niro - Bernie Madoff

Americký herec, producent a režisér, který je považován za jednoho z nejlepších herců všech dob. Narodil se 17. srpna 1943 v New Yorku. Svou hereckou kariéru zahájil v 60. letech 20. století, kdy se objevoval v divadelních představeních a nízkorozpočtových filmech, než si získal uznání díky rolím ve filmech jako "Bang the Drum Slowly" (1973) a "Mean Streets" (1973).

De Niro se proslavil v 70. letech ztvárněním složitých, problémových postav ve filmech jako např: Část II" (1974), "Taxikář" (1976) a "Zuřící býk" (1980). Prosadil se jako jeden z nejvšestrannějších herců své generace, známý svou schopností vžít se do role a vnést do svých výkonů hloubku a nuance.

V osmdesátých a devadesátých letech De Niro pokračoval v náročných rolích a hrál ve filmech jako "Král komedie" (1983), "Brazil" (1985), "Mise" (1986), "Probuzení" (1990) a "Heat" (1995). Několikrát také spolupracoval s Martinem Scorsesem, jedním z největších filmařů všech dob, na filmech jako "Zuřící býk", "Dobří chlapi" (1990) a "Casino" (1995).

Michelle Pfeifer - Ruth Madoff

Americká herečka, která se narodila 29. dubna 1958 v Santa Aně v Kalifornii. Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájila již jako teenagerka, pracovala jako vítězka soutěže krásy a modelka, než v roce 1980 debutovala jako herečka ve filmu "Hollywoodští rytíři".

Během několika následujících let se Pfeifferová objevila v řadě filmů, včetně "Pomády 2", "Do noci" a "Zjizvené tváře". V polovině 80. let se prosadila ve filmech jako "Čarodějky z Eastwicku", "Ženatý s mafií" a "Nebezpečné známosti". V devadesátých letech byla Pfeifferová nadále žádaná a objevila se ve filmech jako "Báječní Bakerovi hoši", "Batman se vrací", "Vlk" a "Co se skrývá pod povrchem".

Za roli ve filmu "Věk nevinnosti" získala uznání kritiky a za výkon ve filmu "Pole lásky" byla nominována na Oscara. Od té doby se Pfeifferová objevila v řadě filmů, včetně "Hitche", "Nikdy jsem nemohla být tvou ženou" a "Temných stínů". Zahrála si také v populárním hudebním filmu "Into the Woods". V posledních letech se objevila ve filmech "Mother!" a "Maleficent".

Alessandro Nivola - Mark Madoff

Americký herec, narozený 28. června 1972 v Bostonu ve státě Massachusetts. Nivola je synem sochaře Stuarta Nivoly a učitelky Virginie Arnettové. Nivola zahájil svou hereckou kariéru v 90. letech 20. století, kdy se objevil v několika divadelních představeních v New Yorku.

Ve filmu debutoval v roce 1996 malou rolí ve filmu Trainspotting. Poté se objevil v několika nezávislých filmech, například "Love's Labour's Lost" (2000), "Laurel Canyon" (2002) a "Junebug" (2005). Nivolův výkon ve filmu "Junebug" sklidil uznání kritiky a vedl k dalším výrazným rolím v hollywoodských filmech, jako jsou "Nejvyšší dar" (2006), "American Hustle" (2013) a "Farmář Astronaut" (2007). Objevil se také v televizních seriálech, jako jsou "Boardwalk Empire" (2010-2011) a "Maniac" (2018).

V posledních letech se Nivola proslavil prací v prestižních televizních seriálech, mimo jiné rolí Juliana Pearce v minisérii "The Horton Foote Play" (2009) a rolí Chucka Palmera ve filmu "Disobedience" (2017).

Nivola je ženatý s herečkou Emily Mortimer a mají spolu dvě děti. I nadále je aktivní v zábavním průmyslu, pracuje ve filmu i v televizi.

Michael Kostroff - Peter Madoff

Americký herec známý svou prací ve filmu, televizi a divadle. Narodil se 30. března 1962 v New Yorku. Svou hereckou kariéru zahájil v 80. letech 20. století a od té doby se objevil v mnoha inscenacích. Mezi jeho nejvýznamnější role patří postava Mauryho Kinda v seriálu HBO "Sopránovi" a stálá role v seriálu stanice FX "The Americans". Kostroff se objevil také v několika filmech, například ve snímcích "Občan, který dodržuje zákony" a "Pověstná Bettie Pageová".

Čaroděj ze zěmě lží (The Wizard of Lies) - podrobné informace o filmu

Bernard Madoff založil na počátku 60. let na Wall Street svou společnost, která se postupem času proměnila v jeden z největších investičních fondů. Madoff měl pověst úspěšného a vlivného finančníka, makléře, finančního poradce a štědrého filantropa. Zaměstnává své syny Marka a Andrewa a manželku Ruth.

V roce 2008 vyšlo najevo, že jeho firma po dobu 16 let provozovala největší Ponziho schéma v historii. Výsledný skandál vedl k mnohamiliardovým ztrátám a zatčení Madoffa, který byl později odsouzen ke 150 letům vězení. Právník Martin London, tchán Marka Madoffa, radí synům Bernieho Madoffa, aby svého otce udali úřadům. Bernie Madoff se agentům FBI přiznává, že Ponziho schéma provozoval již od 70. let.

V roce 2000 Harry Markopolos vypovídá před americkou Sněmovnou reprezentantů, že se domnívá, že Madoffova společnost byla podvodným Ponziho schématem, protože zisky společnosti nikdy nekolísaly nahoru a dolů.

V roce 2005 Madoff nechce vyšetřovatelům sdělit číslo svého účtu u Depository Trust Company (DTC), ale jejich žádosti bezelstně vyhoví. Madoff vysvětluje, že stačilo, aby SEC zavolala do DTC a ověřila údajná aktiva jeho poradenské firmy, a hned by jim došlo, že na účtu firmy v DTC ve skutečnosti žádná aktiva nejsou a celá operace je podvod.

Komise pro cenné papíry a burzy DTC žádný telefonát neuskutečnila. Na začátku velké recese ve Spojených státech v roce 2008 začíná do Madoffovy firmy proudit řada klientů, kteří si chtějí vybrat své peníze. Madoff však nemá peníze na vrácení a uvědomuje si, že jeho podvod bude nevyhnutelně odhalen. O Ponziho schématu řekne své ženě a synům a jeho synům nezbývá než ho udat.

Madoff a jeho žena se pokusí o sebevraždu, ale zachrání je policie. Na Madoffovy syny jsou podány žaloby o navrácení peněz. Mark Madoff spáchá sebevraždu, zatímco Andrew umírá na rakovinu. Ten před smrtí prohlásí: "Můj otec je pro mě mrtvý." Madoff je mrtvý. Ruth se s Madoffem rozvádí a viní ho z Markovy smrti. Při rozhovoru s novinářem ve vězení Madoff odmítá převzít odpovědnost za zničení života svých obětí, dokonce jim vyčítá, že se jimi "nechal" zneužít. Pak se ptá: "Jsem sociopat?".

Ponziho schéma je podvodné investiční schéma, při němž jsou výnosy vypláceny stávajícím investorům z prostředků vložených novými investory, nikoli ze zisku jednotlivce nebo organizace, která operaci provozuje. Schéma spoléhá na neustálý příliv nových investic, které generují výnosy pro dřívější investory, a často se zhroutí, když provozovatel není schopen přilákat dostatek nových investic na vyplacení dřívějších investorů nebo když příliš mnoho investorů požaduje své prostředky zpět ve stejnou dobu.

Schéma je pojmenováno po Charlesi Ponzim, který se nechvalně proslavil používáním této techniky na počátku 20. století. Ponziho schémata jsou ve většině zemí nezákonná a mohou investorům způsobit značné finanční ztráty.

Bernie Madoff byl americký finanční poradce a bývalý burzovní makléř, který se nechvalně proslavil především provozováním rozsáhlého Ponziho schématu. Narodil se v roce 1938 v newyorském Queensu a v roce 1960 založil společnost Bernard L. Madoff Investment Securities LLC.

Postupem času si Madoff vybudoval pověst úspěšného a důvěryhodného investičního poradce, který přilákal velké množství klientů, z nichž mnozí byli bohatí jednotlivci a institucionální investoři. V roce 2008 však byl Madoffův systém odhalen, když se svým synům přiznal, že podnikání v oblasti investičního poradenství bylo naprostým podvodem.

Zjistilo se, že Madoff používal investice nových klientů k vyplácení výnosů dřívějším investorům, místo aby peníze použil na skutečné investice. Tím vznikla iluze zisku, kterou Madoff využil k přilákání ještě více investorů. Tento systém byl rozsáhlý a jeho ztráty se odhadují na více než 65 miliard dolarů, což z něj činí jeden z největších finančních podvodů v historii. Odhaduje se, že Madoffův systém postihl desítky tisíc obětí, které dohromady přišly o miliardy dolarů.

Mezi Madoffovy oběti patřili bohatí jednotlivci, charitativní organizace a penzijní fondy. Mnohé z těchto obětí zůstaly se značně vyčerpanými úsporami na důchod, zatímco jiné byly nuceny zavřít své podniky nebo prodat své domy. Úplný rozsah škod způsobených Madoffovým podvodem stále není zcela znám, protože mnoho obětí mohlo přijít nejen o své úspory, ale také o zdraví, bezpečnost a důvěru ve finanční systém. Madoff byl zatčen v prosinci 2008 a později byl za své zločiny odsouzen ke 150 letům vězení. Zemřel 14. dubna 2021 ve federálním nápravném zařízení v Butneru v Severní Karolíně.

Andrew Madoff, syn Bernieho Madoffa, zemřel 3. září 2014 na lymfom, což je typ rakoviny postihující imunitní systém. Bylo mu 48 let. Andrew byl spoluředitelem firmy investičního poradenství, kterou vedl jeho otec Bernie Madoff, později odsouzený za provozování rozsáhlého Ponziho schématu, v jehož rámci připravil tisíce investorů o miliardy dolarů.

Andrew a jeho bratr Mark tvrdili, že jsou nevinní, a nikdy nebyli obviněni z žádných trestných činů souvisejících s Ponziho schématem. Jejich úzké spojení s podvodnými aktivitami jejich otce a skutečnost, že pracovali v centru této operace, však vedly k veřejné kontrole a spekulacím o jejich zapojení.

Mark Madoff zemřel 11. prosince 2010. Byl synem Bernieho Madoffa, který byl odsouzen ke 150 letům vězení za provozování rozsáhlého Ponziho schématu. Mark Madoff byl nalezen mrtvý ve svém bytě na Manhattanu, kde spáchal sebevraždu oběšením. Jeho smrt byla důsledkem hanby a stresu způsobených otcovými zločiny a jejich dopadem na jeho vlastní život a pověst.

Ruth Madoffová je manželkou Bernieho Madoffa. Ruth se na nezákonných aktivitách svého manžela přímo nepodílela a nikdy nebyla v souvislosti s tímto skandálem obviněna z žádného trestného činu. Těžila však z manželova bohatství a v důsledku jeho činů čelila značné veřejné kontrole a kritice.

Po Bernieho zatčení v prosinci 2008 Ruth veřejně prohlásila, že o jeho nezákonných aktivitách nevěděla a že ji tato zpráva "zdrtila". Později souhlasila s tím, že se vzdá podstatné části svého majetku, včetně šperků, domů a dalšího luxusního zboží, aby pomohla odškodnit oběti Bernieho Ponziho schématu.

Navzdory své snaze distancovat se od skandálu Ruth nadále čelí kritice těch, kteří se domnívají, že o Bernieho nezákonných aktivitách měla vědět a měla udělat více, aby ho zastavila. Nicméně v letech od zatčení a odsouzení svého manžela se držela stranou a není známo, co v současné době dělá.

Peter Madoff, je bratr Bernarda Madoffa. Pracoval ve společnosti Bernard L. Madoff Investment Securities LLC a zastával v ní několik vedoucích pozic, včetně funkce ředitele pro dodržování předpisů a vrchního výkonného ředitele. V roce 2008, kdy byl Ponziho systém Bernieho Madoffa odhalen, byl Peter zatčen a obviněn ze spiknutí a falšování záznamů.

V roce 2012 byl odsouzen k 10 letům vězení a bylo mu nařízeno propadnout 143,1 miliardy dolarů neoprávněně získaných zisků a zaplatit 7 miliard dolarů jako náhradu obětem schématu Bernieho Madoffa. Peter Madoff nastoupil do vězení v září 2012 a trest si odpykal ve federálním nápravném zařízení v Severní Karolíně.

Viděli jste film Čaroděj ze země lží? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Čaroděj ze země lží HBO

Fotogalerie
10 fotografií