Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Deepnude z vás strhá oblečení. Jak se proti fakeovým únikům bránit, poradil novinář

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
21. března 2023
05:00

Technologie se s každým rokem zdokonalují a jasným důkazem jsou tzv. deepnude programy. S jejich pomocí lze zcela do naha vysvléct téměř kohokoliv. Novinář Petr Urban z živě.cz pro Blesk Podcast popsal, jak s generovanou nahotou zamíchala umělá inteligence a jaká pochmurná budoucnost nás v dalších letech pravděpodobně čeká. 

Novináři z redakce živě.cz otestovali nejnovější verzi programu DeepNude. Pro své pokusy použili fotografie mužů a žen z fotobanky a výsledek publikovali v tomto článku. A co placený software umí?

Video  Blesk Podcast: Deepnude z vás strhá oblečení. Jak se proti němu bránit?  - pdc, kb, Červený, Marek
Video se připravuje ...

Nahrajete do něj nějakou fotku, ať už ženy nebo muže, a on vytvoří falešné nahaté tělo. A to je všechno, co to umí. Nedá se tam s tím nějak jako zásadně manipulovat. Ono to některé věci přehání a to je všechno,“ prozradil Petr Urban.

Program využívá umělé inteligence - AI, která se učila na desetitisících fotkách nahých těl a na jejich základě vygeneruje pravděpodobnou podobu, jak člověk vypadá pod svým oblečením. Urban tuto schopnost přirovnává k moderním nástrojům na úpravu fotek, avšak s tím rozdílem, že tady to člověk udělá v přepočtu na jedno kliknutí za necelých 5 korun.

Gigantický problém na obzoru

Program ještě není dokonalý a dělá řadu chyb. Nedokáže „vysvléknout“ těla v různých úhlech, v pohybu nebo starší muže či ženy. Ale podle Petra Urbana se budou programy neustále zdokonalovat a do 5 až 10 let již lidé nepoznají rozdíl mezi skutečnou fotografií s nahým člověkem a uměle vygenerovanou. „A to je gigantický problém,“ obává se novinář.

„S rozvojem internetu, sociálních sítí a digitálních foťáků jsme začali řešit situaci, že si lidé posílají nahaté fotky nebo videa a někdy to bývá zneužito. Když kupříkladu zhrzený bývalý přítel šíří snímky svojí bývalé přítelkyně. Obrana proti tomu je jasná.Nikdy nikomu nedávat svoje nahé fotky nebo videa. Nikdy,“ varuje Petr Urban.

„Jenže s nástrojem, jako je deepnude, tam tohle odpadá, protože vám stačí jakákoliv fotka, která toho člověka zachycuje. Samozřejmě problém je také v tom, že my sami dáváme svých fotek na internet spoustu. Vytvořili jsme prostředí sociálních sítí, kde máme materiály vlastní. No, pak někdo přijde a zneužije toho. Otevírá to dveře pro různé pomsty a vytváří to dveře pro realitu, v níž si člověk nemůže být vůbec jistý tím, co vidí, jestli to je nebo není falešný,“ obává se novinář.

Jak se bránit?

Na internetu proto v řádech let můžeme narazit na nahé fotografie kohokoliv, koho známe. Rodiče můžou najít nahé fotografie svých synů a dcer. Takto vytvořené fotografie můžou závistiví kolegové rozeslat v práci. Možností je mnoho a zákony České republiky ani Evropské unie na to nejsou podle Urbana dostatečně připravené. A jak se proti deepnude můžeme bránit?

Myslím, že je nejlepší, když je člověk proaktivní a opravdu nedává na internet veřejně svoje fotky. Doporučuji si schovávat účty a nastavovat si je jako soukromé. Pokud se dostanete do situace, kdy se začne šířit nějaká vaše falešná nahá fotka nebo video, tak obraťte se na policii,“ radí zkušený novinář.

Co je Deepfake video, koho se deepnude fotografie nejvíce týkají a jak přesně umí zachytit intimní partie, prozradil Petr Urban v Blesk Podcast:

honzour ( 21. března 2023 09:54 )

A není lepší se prostě smířit, že si každý bude moci každý jouda na pár kliků vygenerovat obrázek, který se podobá našemu nahému tělu.
Konec konců dneska si mě může každý, kdo umí aspoň trochu realisticky kreslit nebo malovat, docela věrně zpodobnit. A žít se s tím dá docela dobře.

Zobrazit celou diskusi