Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Ukrajině padl český dobrovolník! „Zapalte svíčku,“ říká další voják. A zraněného medika čeká převoz

Aktualizováno -
20. března 2023
12:05
Autor: jko, for, swp - 
20. března 2023
11:25

Na Ukrajině padl další český dobrovolník, Blesku to sdělilo české ministerstvo zahraničních věcí. Padlý bojoval na ukrajinské straně a jde za poslední rok nejméně o druhý takový případ. Tragická zpráva přichází jen pár desítek hodin poté, co Českem prolétla informace o těžce raněném českém medikovi, který by mohl být v následujících dnech převezen do Kyjeva. 

„Právě jsem se dozvěděl, že včera padl další z nás. Tento týden nebyl pro Čechy dobrý. Tak večer zapalte svíčku, byl to jeden z těch hodně dobrých,“ uvedl na Twitteru pod anonymním profilem český krajan, který působí na Ukrajině již přes půl roku. 

Informaci o padlém Čechovi Blesku později potvrdilo české ministerstvo zahraničí. „Můžeme potvrdit, že o víkendu na Ukrajině padl dobrovolník s českým občanstvím, který bojoval na ukrajinské straně. Podle informací, které má Ministerstvo zahraničí k dispozici, se jedná za poslední rok o druhý takový případ,“ uvedl mluvčí Daniel Drake. 

Černý týden pro Čechy

Zpráva o padlém hrdinovi přichází jen pár desítek hodin poté, co Českem prolítla informace o těžce raněném českém medikovi, který na Ukrajině působil jako dobrovolník. „Byl zasažen šrapnelem. Byla mu poskytnuta okamžitá pomoc, ale poranění jsou velmi vážná,“ popsal pro Českou televizi mluvčí organizace Phoenix. „Za poslední výjezd on sám zachránil přes 25 lidí,“ uvedl také k tomu, že se jednalo o důležitého a váženého člena jejich skupiny. 

Podle dalších informací byl medik zasažen v Donbase a jeho stav je sice stabilizovaný, ale vážný. A to natolik, že nemůže být převezen do vlasti. „Stav zraněného medika je stabilizovaný, jedná se o jeho převozu do Kyjeva,“ dodal dnes pro Blesk mluvčí rezortu. 

Duhá česká oběť

Český legionář padl v bojích s ruskou armádou na ukrajinském Donbase už loni v červnu. Tehdy to potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský. Michal J. z Třebíče se přidal k ukrajinským silám krátce po začátku války. Údajně zemřel, když bránil kamarády. „Kamarád Michal J. z Třebíče, jinak zvaný Španěl, byl zabit na frontě u Charkova. Od začátku války na Ukrajině se snažil poskytovat lidem humanitární pomoc. Ať je mu země lehká,“ informoval na facebooku Milan Votypka. Ten uvedl, že se s mužem přátelil 25 let.

Video se připravuje ...
Další videa