Alkohol provázel Marcela od dětství. Holdoval mu jeho otčím, jako školák se tak raději nastěhoval k prarodičům. „Děda pil také. A aby se babička nezlobila, že chodí po hospodách, naléval se doma,“ vzpomínal. Skleničku něčeho tvrdšího tak bral za běžnou věc.

Video
Video se připravuje ...

Marcel Trunec dokázal zvítězit nad závislostí na alkoholu a hracích automatech, už 12 let abstinuje. Romana Vébrová

Pamatuji, že už jako děti jsme doma dostávaly šťopičku k obědu, abychom dobře zatrávily. Když mi bylo tak šest, s kamarádem jsme babičce vypili láhev sladkého likéru. Špatně mi po něm tehdy vůbec nebylo. Alkohol jsem snášel dobře, myslím, že ty sklony k pití jsem zdědil,“ vzpomínal Marcel.

Pil první ligu

Po gymnáziu a vojně začal pracovat jako číšník. Panáky létaly, ale na place to Marcelovi šlo, práce ho bavila. Následovala svatba, dcera, rozvod, nový vztah, syn. V divokých devadesátkách vydělával pár let v Německu, měl v Tachově hernu, provozoval dva podniky. To už pil první ligu.

Tehdy, právě při práci za hranicemi, mu poprvé došlo, že má s pitím velký problém.  „Vždy po směně jsem se opil. Jednou, cestou domů, si říkám, že už toho mám dost. Jel jsem rovnou do léčebny v Dobřanech a nastoupil tam. Za dva dny jim ale volali z Německa, ať mě okamžitě pustí, že musím do práce. Mysleli, že mě tam drží proti mé vůli. Tak jsem se vrátil, a už to zase jelo,“ řekl Trunec.

Konečné rozhodnutí

„Podnikání zrovna moc nešlo, a tak mě v opilosti napadlo, že peníze, které jsem zrovna potřeboval, vyhraji na automatech,“ řekl. Nevyhrál, jen k jedné závislosti přidal druhou. Nasekal obří dluhy, zažil opilecké eskapády, krach vztahu, střídal práce. Až nastal v roce 2011 zásadní zlom.

„Konečně jsem si uvědomil, že to dál nejde. Jako by se mi něco v hlavě přepnulo. Zavolal jsem do léčebny v Dobřanech. Tam už mě znali, a moc o mě nestáli, měli plno, ale nakonec jsem nastoupil,“ vzpomínal Trunec.

Bez pití i „bedýnek“ 

V pořadí čtvrté léčení konečně klaplo. Od té chvíle je pro něj alkohol tabu. Pracuje, splácí dluhy. Měl dokonce i to štěstí, že závislost na hracích automatech, která Marcela Trunce provázela v posledních deseti letech cesty notorika, u něj byla nedílně spojená právě s alkoholem.

Bavilo mě to, jen když jsem byl opilý. Střízlivý jsem potřebu hrát neměl. Takže když jsem sekl s alkoholem, vyřešilo se gamblerství prakticky samo. Pokud bych hrál i za střízliva, nevím, jak by to dopadlo,“ řekl. Svoji životní cestu a boj popsal v knize Závislák. Věří, že motivuje ostatní, kteří bojují se závislostí stejně jako kdysi on. Důležitá pro Marcela byla i podpora okolí a rodiny, za kterou je velmi vděčný.

Fotogalerie
5 fotografií