Rodiče z něj chtěli mít právníka, v advokacii by mohl vydělávat spoustu peněz. Jenže ostravský rodák se vrhl na herectví a roky se potýkal s existenčními problémy! Filmaři ho objevili až v roce 2007 pro seriál Četnické humoresky, ovšem na další dobře placenou televizní šanci si musel počkat dalších 7 let. „Už se to neřeší jako v 90. letech, kdy herci, kteří netočili seriály, pohrdali těmi druhými, protože oni hráli o těch vážných věcech. My jsme o těch vážných věcech hráli, ale brali jsme 12 tisíc korun čistého,“ přiznal seriálový manžel Kristýny Ryšky (37) alias Ireny ve Zlaté labuti.

Tehdy na tom byl tak špatně, že snad i uvažoval najít si civilní zaměstnání. „Zhruba po šesti letech na Provázku jsem měl osobní krizi. Říkal jsem si, že takhle nebudu moct založit rodinu a mít dítě,“ zavzpomínal na těžké časy během angažmá v Divadle Husa na provázku. „Bylo těžké pozvat holku na rande, protože jsem neměl peníze na večeři. To mě hrozně ponižovalo. Měl jsem pocit, že sice dělám v profesi maximum, a stejně to pořád nestačí,“ odhalil o sobě v rozhovoru pro iDnes.cz.

Aby si přivydělával na brigádách, na to neměl kvůli vytíženosti v divadle čas. Takže udělal obrovský skok do neznáma, rozhodl se odejít na volnou nohu do Prahy. A tam kývl na kontroverzní roli pomalejšího strážmistra Topinky v seriálu Doktor Martin. „Rozmýšlel jsem, jestli to vzít. Pak jsem si řekl: Co blázníš, nedělej hrdinu,“ prozradil Mikluš, jak začala jeho cesta na výsluní. Dnes má s přítelkyní Veronikou Lazorčákovou (34) tříletou dceru, hraje v Národním divadle, kde je v angažmá i jeho partnerka, a je i hvězdou seriálů. Jeho zatím nejnovější a aktuální rolí je boháč Lukáš Mašek ve Zlaté labuti, vidět ho můžete každý čtvrtek na Nově. Díky filmům a seriálům už může pozvat svou lásku na večeři...

Zatímco Robert už zjistil, že se dá velmi dobře uživit díky televizi a seriálům, jeho talentovaná partnerka Veronika Lazorčáková na průlomovou filmovou příležitost pořád ještě čeká. Byť o ní říká, že je lepší, a je navíc držitelkou prestižní divadelní ceny, nabídky na natáčení žádné nemá. „Moc nechápu, že není tolik vidět v televizi a ve filmu, protože podle mě je lepší herečka než já. Má ostatně Thálii pro činoherce do 33 let. Já za ní odešel z angažmá v Brně na volnou nohu do Prahy,“ hájí Veroniku Robert. Aspoň že jemu se daří – jen letos jsou nebo budou k vidění jeho tři seriály.

V roce 2007 se Robert objevil v již zmiňovaných Četnických humoreskách. Od té doby měl několik epizodních rolí, věhlasu se mu dostalo po boku Donutila. Zahrál si ve Světě pod hlavou, Specialistech, První republice, oblíbených Devadesátkách, kde byl mladším alter egem Miroslava Hanuše. Nyní jej máte možnost vídat ve Zlaté labuti, ke které přibude Odznak Vysočina a Volha. Ve své filmografii má i řadu filmů – Zátopek, Mimořádná událost, Krajina ve stínu, Dukla 61, Anatomie zrady i pohádku Čertí brko.

Video
Video se připravuje ...

Elegán Robert Mikluš: Takhle strážmistra Topinku neznáte! Markéta Reinischová

Fotogalerie
34 fotografií