Město má tisíce nebytových prostor a podle radního z již provedené analýzy vyplývá, že na nevýhodných smlouvách ročně přichází až o 300 milionů korun. U řady nájemníků, kteří mají nižší nájmy, protože má jít například o neziskové organizace, se podle Zábranského při kontrole ukáže, že nahlášený účel neodpovídá realitě.

Radní proto plánuje revizi, která by měla přinést víc peněz do městského rozpočtu s pomocí zvýšení nájmů nebo vypsání nových soutěží na komerční prostory. Dodal, že se chce také zaměřit na aktivní řešení dluhů, aby se neopakovala situace, kdy radní tento týden schválili výpověď z prostoru v Opletalově ulici, u kterého narostl dluh na nájemném na 1,3 milionu korun.

Předzahrádky

Město bude podle radního pokračovat také v řešení podoby restauračních předzahrádek. Nedávno radní schválili balík 109 smluv v centru města, ve kterých se již majitelé podniků zavázali dodržovat pravidla sjednocující podobu posezení. Zábranský uvedl, že ještě desítky jich v centru města zbývá dořešit.

Na rozdíl od minulosti, kdy město jednalo s restauratéry o změnách a smlouvy jim nerušilo, plánuje nyní radní rovnou nájmy pro předzahrádky vypovědět a nechat pouze dočasné. Dlouhodobou smlouvu pak město s provozovateli uzavře až poté, co splní požadavky. Týkat by se to podle Zábranského nyní mělo například podniků v dolní části Václavského náměstí. Zábranský doplnil, že plánuje také zřídit magistrátní komisi pro předzahrádky a trhy a pro podobu trhů zpracovat koncepci.

Pravidla předzahrádek dříve kritizovala Asociace zaměstnanců a podnikatelů pohostinství (POHO), sdružující provozovatele restaurací v centru Prahy, podle kterých i v souvislosti s pandemií koronaviru a omezením turismu znamenala pro restaurace nutnost velkých investic v době, kdy byly vystaveny existenčnímu tlaku.

Fotogalerie
27 fotografií