„Podporuji, aby se to dotáhlo do konce, protože se na tom pracovalo několik let,“ uvedl Zábranský. Jednání se státem začala kolem roku 2019, dohodu však za minulé vlády na čas zablokovala otázka městských pozemků v Letňanech, které chtěl od Prahy získat bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) pro stavbu areálu pro úředníky.

Pražští zastupitelé již záměr směn schválili loni v březnu, ještě však budou hlasovat o finálních podmínkách transakce. „Podle mých informací se nyní aktualizují posudky,“ uvedl Zábranský a dodal, že směnu již podpořil i majetkový výbor nového zastupitelstva.

Součástí směny nebudou několikahektarové státní pozemky na Bohdalci, podle informací deníku E15 ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) areál z transakce vyňal. Zábranský chce nicméně i nadále usilovat o jejich převod na město, které má podle něj větší zkušenosti s bytovou výstavbou a má k tomu i Pražskou developerskou společnost, což je příspěvková organizace magistrátu, založená před několika lety. Město nicméně netrvalo na zařazení areálu do aktuální směny, aby se mohla uskutečnit co nejdříve.

Veleslavín i Kasárna Karlín

Magistrát ve směnách získá například zámek Veleslavín, kde podle radního město jedná o dalším využitím s Prahou 6. Podle dřívějších informací by areál mohl sloužit pro sociální účely. V kasárnách v Karlíně pak město plánuje vybudovat byty, s ohledem na velikost bude mít podle Zábranského areál i další funkce, o kterých se jedná v rámci koalice. Magistrát by měl získat také budovu Hybernská 2, která se nachází vedle Kampusu Hybernská, který provozuje město ve spolupráci s Univerzitou Karlovou.

Město bude podle radního ve vhodných případech pokračovat také v odkupech budov, které pak mohou sloužit například k bydlení. Nebrání se ani nákupu budov pro střední školy, který chce prosadit radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

„Za mě to dává velký smysl, protože postavit školu trvá hrozně dlouho a je to hrozně drahé,“ řekl Zábranský. Praha se podle něj chce také zúčastnit dražby bývalého golfového areálu v Klánovicích, která se uskuteční příští týden.

Nejen nákup, také prodej

Majetek bude magistrát muset i prodávat, a to v případě Rohanského ostrova, kde staví developerská firma Sekyra Group, které musí město na základě dřívější smlouvy postupně odprodávat pozemky pod vznikající novou čtvrtí. „Za mě je to jedna z historických nešťastných smluv, realita je taková, že ta cena je dost nízká,“ řekl k tomu radní. Cena aktuálně plánovaného prodeje je podle něj necelých 16 000 korun za metr čtvereční, což je několikanásobně méně, než je tržní cena. Radní dodal, že město nicméně musí dodržet dřívější dohody.

Fotogalerie
127 fotografií