Obsah filmu Královna (The Queen)

Královna (anglicky The Queen) je britský životopisný film, který roku 2006 natočil režisér Stephen Frears podle scénáře Petera Morgana; hlavní roli ztvárnila Helen Mirrenová. Snímek zachycuje první týden po smrti princezny Diany. Scénář byl vytvořen za pomoci lidí blízkých královskému paláci, ale také tehdejšímu premiérovi Tonymu Blairovi. Hrané pasáže doplňují reálné záběry pocházející z doby, kterou film zaznamenává.

Obsazení filmu Královna (The Queen)

Herci Postavy
Helen Mirren královna Alžběta II.
Michael Sheen premiér Tony Blair
James Cromwell princ Philip, vévoda z Edinburghu
Helen McCroryová premiérova manželka Cherie Blairová
Alex Jennings princ Charles
Sylvia Syms Královna matka
Tim McMullan Stephen Lamport
Mark Bazeley Alastair Campbell
Douglas Reith Lord Airlmie
Robin Soans Equerry
Earl Cameron malíř
Anthony Debaeck kněz
Trevor McDonald za sebe
Martyn Lewis za sebe
Nicholas Owen za sebe
Jake Taylor Shantos princ William, vévoda z Cambridge
Dash Barber princ Henry z Walesu
Laurence Burg princezna Diana
Michel Gay Dodi Fayed

Helen Mirren - Alžběta II.

Britská herečka, narozená 26. července 1945 v Hammersmithu v Londýně. Svou hereckou kariéru zahájila na konci 60. let a od té doby se stala jednou z nejuznávanějších a nejuznávanějších hereček své generace. Mirren získala během své kariéry řadu ocenění, včetně Oscara, čtyř cen BAFTA a tří Zlatých glóbů.

Mezi její nejznámější filmové role patří královna Alžběta II. ve filmu Královna, detektiv inspektor Jane Tennisonová ve filmu Hlavní podezřelý a Alma Revilleová ve filmu Hitchcock. Mirren je známá pro svou všestrannost jako herečka, objevila se v široké škále filmů a televizních pořadů, od dobových dramat až po akční filmy.

Kromě své herecké práce je také hlasitou obhájkyní práv žen a vyjadřuje se k otázkám, jako je ageismus a sexismus ve filmovém průmyslu. V roce 2003 byla za své zásluhy v oblasti dramatu jmenována komandérkou Řádu britského impéria. Mirren se věnuje také divadlu, hrála v mnoha inscenacích na West Endu i na Broadwayi.

Od roku 1997 je vdaná za amerického režiséra Taylora Hackforda. Mirren nadále hraje ve filmech, televizních pořadech a divadelních představeních a je všeobecně považována za jednu z nejlepších hereček své generace.

Michael Sheen - Tony Blair

Velšský herec, narozený 5. února 1969 v Newportu ve Walesu. Je známý svou schopností proměňovat se pro role, během své kariéry ztvárnil celou řadu postav.

Mezi jeho nejvýznamnější filmové role patří Tony Blair ve filmu Královna, David Frost ve filmu Frost/Nixon a Lucian v seriálu Underworld. Sheen také hojně působil v divadle, hrál v inscenacích pro Royal Shakespeare Company a National Theatre.

Kromě herecké práce je Sheen také politickým aktivistou a vyjadřuje se k otázkám, jako je změna klimatu a sociální spravedlnost. Během své kariéry byl nominován na řadu ocenění, včetně tří cen BAFTA a Zlatého glóbu. Sheen je také uznávaným hlasovým hercem, který propůjčil svůj hlas postavám ve filmech, jako je „The Twilight Saga: New Moon“ a „Alenka v říši divů“.

V roce 2017 mu byl udělen Řád britského impéria (OBE) za zásluhy o dramatické umění. Sheen má za sebou řadu významných vztahů, mimo jiné s herečkami Kate Beckinsale a Rachel McAdams. Nadále hraje ve filmech, televizních pořadech a divadelních představeních a je všeobecně považován za jednoho z nejtalentovanějších herců své generace.

Královna (The Queen) - podrobné informace o filmu

Osm dní, které otřásly monarchií. Oscarová Helen Mirrenová v titulní roli britského filmu, nabízejícího fascinující pohled do zákulisí britské moci po tragické smrti princezny Diany. Komorní drama uznávaného režiséra Stephena Frearse vypráví o těžkých chvílích britské královny Alžběty II., které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany.

V době, kdy do křesla ministerského předsedy po drtivém volebním vítězství usedl Tony Blair, svádí panovnice souboj s veřejným míněním, sílou tradic a zejména sama se sebou. Zatímco dvůr považuje událost za ryze soukromou záležitost, veřejné mínění podněcované médii požaduje okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. A ctižádostivý předseda vlády se snaží královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska.

Režisér Stephen Frears společně se svým scenáristou Peterem Morganem čerpali z nejrůznějších zdrojů, včetně informací z nejbližších kruhů panovnice i premiéra. Pronikli tak do dvou zcela odlišných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského ministerského předsedy, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsali jak narůstající pochyby o vlastním přesvědčení na straně královny, tak nečekaný respekt, který si s postupem času dokázala u premiéra získat.

Mnohavrstevnatý snímek, jehož nedílnou součástí jsou účelně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství, tak na pozadí reálných historických událostí nabízí také úvahu o samotné podstatě královského majestátu a jeho smyslu, o tradici a modernizaci, odpovědnosti a populismu. Vedle precizní režie a propracovaného scénáře film stojí na excelentních hereckých výkonech, jimž vévodí nepřehlédnutelná Helen Mirrenová.

Za své dokonalé ztvárnění nepřístupné královniny osobnosti získala řadu ocenění, včetně prestižní ceny Britské filmové a televizní akademie (BAFTA), Zlatého Glóbu a především Oscara.

Film Královna z roku 2006 byl inspirován skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1997 po smrti Diany, princezny z Walesu. Film se zabývá reakcí královny Alžběty II. a královské rodiny na tragickou zprávu o Dianině smrti a reakcí veřejnosti na ni.

Po Dianině smrti při autonehodě v Paříži 31. srpna 1997 britská veřejnost propadla smutku. Mnoho lidí kritizovalo královskou rodinu za to, že veřejně netruchlila nad Dianinou smrtí a že se v týdnu následujícím po její smrti držela při zemi. Královna a její poradci se obávali reakce veřejnosti a toho, jak bude monarchie ve světle této tragédie vnímána. Film "Královna" zachycuje napětí mezi královskou rodinou a britskou veřejností i vnitřní debaty v monarchii o tom, jak situaci řešit.

Film naznačuje, že královna Alžběta II. se zpočátku bránila veřejnému prohlášení k Dianině smrti, ale nakonec pod tlakem svých poradců a veřejnosti svolila. Přestože je film fiktivním popisem událostí kolem Dianiny smrti, vychází ze skutečných rozhovorů a výpovědí lidí blízkých tehdejší královské rodině. Film poskytuje pohled do vnitřního fungování monarchie v době krize a vyvolává otázky o roli královské rodiny v moderní společnosti.

Diana, princezna z Walesu, zemřela 31. srpna 1997 při autonehodě v Paříži ve Francii. Bylo jí 36 let. Diana byla v Paříži se svým partnerem Dodim Fayedem a jejich řidičem Henrim Paulem, když auto, ve kterém cestovali, havarovalo v tunelu Pont de l'Alma.

Vůz byl ve vysoké rychlosti pronásledován paparazzi fotografy, když narazil do sloupu v tunelu. Diana byla při nehodě těžce zraněna a byla převezena do pařížské nemocnice Pitié-Salpêtrière, kde byla o několik hodin později prohlášena za mrtvou.

Dodi Fayed a Henri Paul při nehodě také zahynuli, zatímco Dianin bodyguard Trevor Rees-Jones vyvázl s těžkými zraněními. Zpráva o Dianině smrti šokovala celý svět a vyvolala vlnu smutku milionů lidí po celém světě. Zejména britskou veřejnost hluboce zasáhla ztráta milované princezny, která byla známá svou charitativní činností a prosazováním humanitárních cílů.

Okolnosti Dianiny smrti byly v následujících letech po tragédii předmětem intenzivních spekulací a polemik. Francouzské vyšetřování dospělo k závěru, že nehodu zavinil řidič Henri Paul, který byl v době nehody pod vlivem alkoholu a léků na předpis. Mnoho lidí však nadále věří, že za příběhem bylo něco víc a že Dianina smrt byla důsledkem nečisté hry.

Smrt Diany, princezny z Walesu, v roce 1997 významně ovlivnila postoj veřejnosti ke královně Alžbětě II. a k britské monarchii jako celku. V té době se objevila kritika královniny reakce na Dianinu smrt, přičemž někteří členové veřejnosti měli pocit, že královna neprojevila bezprostředně po tragédii dostatek emocí a soucitu.

Mnoho lidí také kritizovalo královnino rozhodnutí zůstat ve dnech následujících po Dianině smrti na Balmoralu, svém sídle ve Skotsku, místo aby se vrátila do Londýna a byla s veřejností. Někteří to považovali za známku toho, že monarchie není v kontaktu s lidmi a nechápe hloubku emocí spojených s Dianinou smrtí. Postupem času se však postoj veřejnosti ke královně a monarchii začal měnit. Královna se nakonec vrátila do Londýna a učinila veřejné prohlášení, v němž vzdala Dianě hold, což bylo vnímáno jako krok správným směrem.

V letech následujících po Dianině smrti se královna a zbytek královské rodiny začali více angažovat ve vztahu k veřejnosti a zaměřili se na svou charitativní činnost, což pomohlo zlepšit jejich obraz v očích mnoha lidí. Kromě toho byl královnin přístup k dalším krizovým situacím, jako byla smrt královny matky a bombové útoky v Londýně v roce 2005, oceňován pro svou citlivost a soucit. Dianina smrt však zůstává významným momentem v historii monarchie a její dopad na vnímání této instituce veřejností je citelný dodnes.

Viděli jste film Královna? Podělte se o dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Královna Pathé Distribution UK

Fotogalerie
10 fotografií