Na talíři

Autor: LIVING4MEDIA

Pokud vám výrazná vůně hyacintů nevadí, ozdobte jimi i slavnostní tabuli. Zajímavá je kombinace se sušenými trávami apod. převázaná provázkem jako kroužkem na ubrousek.

V mechu

Autor: LIVING4MEDIA

Do exteriéru se hodí čistě přírodní dekorace. Hyacinty v misce doplňte kamennými vejci a mechem – efektně bude vypadat, když jím obalíte z hlíny vytvarované koule.

Sladěné pastelky

Autor: LIVING4MEDIA

Kytice z různě barevných hyacintů v pastelových odstínech bude vypadat dobře sama o sobě. Pokud jí ale chcete dodat velikonoční šmrnc, přidejte zápichy s vajíčky ve stejné barevnosti.

Jarní věnec

Autor: LIVING4MEDIA

Z pružných větviček vrby jívy vytvarujte základ na věnec ve tvaru vejce, omotejte ho snítkami břečťanu a drátkem, na který jste napíchali jednotlivé kvítky z bohatého květenství hyacintu. Doplnit jej můžete kraslicemi na stužce.

Jak na květy

Autor: LIVING4MEDIA

Hyacinty běžně rozkvétají na jaře, ale mohou vám vykvést i dřív. Zasaďte je dva měsíce předtím, než chcete, aby kvetly, tak, že ze země bude koukat jen horní třetina cibulek. Ty by měly navíc asi měsíc před vysazením odpočívat v ledničce. Skvěle budou vypadat třeba na balkoně nebo terase.

V zavařovačkách

Autor: LIVING4MEDIA

Poslední roky je trendem pěstování hyacintů ve speciálních skleněných nádobách s vodou, bez špetky zeminy. Ale zajímavě mohou vypadat i v obyčejných sklenicích, do kterých nejprve uděláte hnízdo ze slámy, vložíte cibulku s balem a okolo omotáte stužkou nebo provázkem.

Na drátku

Autor: LIVING4MEDIA

Úplně nejjednodušší věneček, třeba ve tvaru srdce, si můžete vyrobit tak, že jednotlivé kvítky hyacintu navlečete na drátek a vytvarujete.

Beránek v hnízdě

Autor: LIVING4MEDIA

Pokud chcete upečeného beránka zajímavě nazdobit, naaranžujte okolo něj květenství hyacintů společně se snítkami tymiánu. Jen pozor, tentokrát rozhodně nejde o jedlé květy – hyacint je mírně jedovatý.

 

VÍTE, ŽE...

K této jarní cibulovině se váže řecká báje o Hyakinthovi. O jeho přízeň soupeřili Apollon a bůh západního větru Zefyros. Mladík si vybral Apollona, což Zefyra urazilo, mladého krasavce zabil a z kapky jeho krve vyrašila nová rostlina – hyacint.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení s velikonočními samolepkami, který je od 15. 3. k dostání na novinových stáncích. Seženete ho také na Kosik.cz nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Nové číslo časopisu Blesk Bydlení Czech News Center