Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za zubními kazy u dětí nehledejme jen sladkosti, ale také způsob čištění

27. března 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Sladkosti a zdravé zuby v dětství k sobě samozřejmě nepatří, příčiny zubního kazu musíme však hledat i jinde než v bonbonech a čokoládách. Zásadní je naučit děti správnou techniku čištění, čištění kontrolovat a dětské zuby dočišťovat. Důležitý je i výběr vhodných zubních pomůcek. Jako rodič můžete pro své děti udělat hodně. Na co se zaměřit?

Zubní kaz se nevyhýbá ani malým dětem. Hrozí předčasná ztráta mléčného chrupu, záněty dásní, špatné postavení trvalých zubů a s tím související vady řeči. Předávejte proto dítěti správné návyky již od jeho prvních let života. Jak na čištění zubů u dětí?

Pravidelná péče začíná prořezáním prvního zoubku. Navlékací gumový kartáček využijete u prvních zubů, kdy si kojenec zvyká na přítomnost kartáčku v pusince. Pro efektivní čištění (odstranění zubního plaku ze zubní skloviny) však co nejdříve přejděte na dětský zubní kartáček. Správný bude mít velmi malou hlavici a jemná, rovně střižená vlákna. Ideálním pomocníkem je zubní kartáček PRO 32 Toothbrush extra soft 2600 Kids. Kartáček pravidelně obměňujte – každé 2 měsíce, v případě poškození vláken nebo ihned po nemoci.

Pro dočištění malých zoubků na obtížně přístupných místech (např. na zadních ploškách) sáhněte po jednosvazkovém kartáčku PRO32 Toothbrush UNO. Skvěle se hodí také pro čištění rovnátek.

Nejmenším dětem čistěte zuby nejprve sami. Od dvou let věku dítě pomalu učte zuby si čistit samo (trénujete jeho dovednosti), v praxi však stále následně vyčistíte všechny jeho zoubky vy. Předškolní děti si už čistí zuby samy, postupně se zdokonalují ve správné technice krouživých a vibračních pohybů. Jako rodiče se však stále podílíte na dočišťování a na kontrole přibližně do 8 let.

Zubní pastu vybírejte podle přítomnosti mléčných či trvalých zubů. Dr.Max PRO32 Kids je šetrná zubní pasta vhodná pro mléčné zoubky od narození. Má jemnou jahodovou příchuť a je bezpečná při spolknutí (neobsahuje totiž fluoridy). U nejmenších dětí pouze lehce potřete vlákna kartáčku zubní pastou, později přejděte na množství pasty odpovídající přibližně velikosti hrášku.

Přibližně od 6 let, kdy již dítěti vyrůstají první trvalé zuby, použijete zubní pastu Dr.Max PRO32 Junior. Ta obsahuje fluorid sodný (v koncentraci 1 000 ppm), který posiluje zubní sklovinu trvalých zubů. Od 12 let mohou děti používat zubní pasty určené pro dospělé.

Aby se dítě staralo o své zoubky správně, musí péči o zuby brát jako přirozenou. Čištění by se v ideálním případě mělo stát zábavou. Pomoci mohou říkanky či pohádky. Například o nezbedném červíkovi, který se chce zavrtat do jejich zoubků a kterého čištěním vyháníte z pusinky pryč. Fantazii se meze nekladou. A co je dále důležité? Jděte dítěti příkladem. Vytvořte si z čištění rodinný rituál, který má ve vašich všedních i svátečních dnech své dané místo.

A co poradit závěrem? Dopřávejte svým dětem pestrý a vyvážený jídelníček. K pití jim nabízejte raději čistou vodu nebo ovocný čaj, omezte slazené nápoje i neředěné džusy. Sladkosti dětem nezakazujte, ale vyhraďte pro ně speciální okamžiky, aby se nestaly běžnou součástí dne. Osvojte dítěti správnou techniku čištění, motivujte jej a chvalte. Bude z toho čerpat po celý život.

Video se připravuje ...